RODITELJI, SPREMITE SE: Ako vaše dete maltretira vršnjake u školi, kazniće vas i to po džepu!
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

RODITELJI, SPREMITE SE: Ako vaše dete maltretira vršnjake u školi, kazniće vas i to po džepu!

Društvo -

BEOGRAD - Za roditelje čije dete maltretira vršnjake u školi, narušava ugled i čast drugog učenika ili nastavnika Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa novčane kazne od 30.000 do 100.000 dinara.

Roditelji će ukoliko ove odredbe budu usvojene, osetiti na "novčaniku" i ako ne upišu dete na vreme u predškolski program ili školu, ali i ako u roku od osam dana ne opravdaju izostanke iz škole. Predviđena novčana kazna za to je od 5.000 do 100.000 dinara.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Za teže prekršaje deteta u školi, radna verzija nacrta Zakona u koju je agencija imala uvid, predvidela je za roditelje prekršajnu ili krivičnu odgovornost.

Sve ovo će se kažnjavati

U težu povredu obaveza učenika spadaju uništavanje, prepravka ili dopisivanje podataka u evidenciji koju vodi škola, prepravka ili dopisivanje podataka u javnoj ispravi koju izdaje škola, uništavanje ili krađa imovine škole.Upotreba alkohola, duvana, narkotika, unošenje oružja u školu ili upotreba mobilnih telefona kojim se ugrožavaju prava drugih učenika ili u svrhu prevare prilikom ocenjivanja, takođe su definisani kao teža povreda obaveza.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Po prvi put predviđene su novčane kazne i za sekretare škola koji ne budu savesno obavljali svoj posao - od 5.000 do 100.000 dinara.

Vreme će se meriti satima a ne školskim časovimaMinistar prosvete Mladen Šarčević ranije je rekao da će sekretari škola biti kažnjavani ukoliko, kao pravnici, ne upozore direktore "da ne srljaju u sudske sporove za koje se unapred zna da će biti izgubljeni". Zbog izgubljenih sudskih sporova računi mnogih škola danas su u blokadi, a ministarstvo je ove godine izdvojilo 215,5 miliona dinara za izgubljene sudske sporove.

Predlog je i da se vreme koje đaci provode u školi više ne meri školskim časovima, nego satima, a da se u njihov radni dan računaju obavezni i izborni časovi, vannastavne aktivnosti. Đaci će moći da osnivaju učeničke zadruge, u okviru kojih će moći da se oprobaju u preduzetništvu. Nacrtom je predviđeno da velika matura bude spremna za školsku 2018/19. godinu, da opšta matura zameni prijemne ispite, ali bi taj model bio prvo testiran kao pilot-projekat, a potom uveden u sve škole.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Direktori i partijsko zapošljavanje

Novina u nacrtu zakonu je i izbor direktora, gde će poslednju reč davati ministar prosvete. Na optužbe sindikata da bi tim potezom sva vlast bila u rukama ministra i da bi se uvelo partijsko zapošljavanje, Šarčević je nedavno medijima rekao da je cilj da se spreči a ne uvede partijsko zapošljavanje. I dalje će školski odbori davati svoje predloge, pojasnio je, a ministar će intervenisati samo u izuzetnim slučajevima, gde postoji sprega školskog odbora i direktora i pokušavaj da protežira lošiji kandidat.

"Proveravaćemo kompetencije direktora, kako je ocenjen u prethodnom mandatu, da li je zapošljavao familiju... Imamo 30 slučajeva u kojima je Agencija za borbu protiv korupcije predložila razrešenje direktora, a školski odbor se oglušio. E to više neće moći", poručio je Šarčević.

Radna verzija nacrta Zakona predviđa da ministar može da smeni direktora koji loše radi, što do sada nije bio slučaj.U toku su razgovori predstavnika ministarstva prosvete sa reprezentativnim sindikatima, koji imaju brojne zamerke na radnu verziju nacrta Zakona, a jedna od najvećih je što od početka nisu bili uključeni u izradu zakona.Tek kada se usaglasi tekst nacrta Zakona ide u javnu raspravu, pa tek onda u skupštinsku proceduru.

BONUS VIDEO:

(KURIR TV) NOVA MAKLJAŽA: Opet se potukli srednjoškolci u Zaječaru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track