4 INOVATIVNA LEKA STIGLA U SRBIJU: Evo o kojim je bolestima reč
Foto: Shutterstock

Za boljitak pacijenata

4 INOVATIVNA LEKA STIGLA U SRBIJU: Evo o kojim je bolestima reč

Društvo -

BEOGRAD - Četiri inovativna leka, od 23 koliko je stavljeno na pozitivnu listu, pacijenti već koriste, rečeno je u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

"Do sada je odobreno lečenje sa četiri različita inovativna leka za 16 osiguranih lica. U pitanju su lekovi 'brentuksimab vedotin' za lečenje Hočkinovog limfoma, 'ruksolitinib' za lečenje mijelofibroze i lekovi 'enzalutamid' i 'abirateron' za lecenje karcinoma prostate", kažu u RFZO.

Sve birokratske procedure oko nabavke inovativnih lekova završene su 26. januara, a prethodno su polovinom januara formirane komisije RFZO za uvođenje savremene terapije.Zadatak tih komisija je da odobre lekove za svakog pacijenta pojedinačno a na osnovu predloga koji dostavlja nadleyzna zdravstvena ustanova u kojoj se pacijenti leče.Od 23 inovativna leka koji su uvedeni na pozitivnu listu, 22 su bolnički lekovi, dok će samo jedan izdaje o trošku RFZO uz recept u apotekama.

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Foto: Shutterstock/Ilustracija

U Apotekarskoj ustanovi Beograd rečeno je da se uz recept o trošku RFZO u apotekama može nabaviti "bosentan", čiji je zaštićeni naziv "tracleer", a koji se koristi za lečenje plućne hipertenzije.U njihovim apotekama, kako kažu, još ga nema, jer nije bilo interesovanja pacijenata za taj lek, ali ukoliko bude bilo zainteresovanih u Apotekarskoj ustanovi kažu da mogu da ga nabave u roku od nekoliko sati od veledrogerija.

Tako je sada nakon pet godina pauze pacijentima u Srbiji dostupna najsavremenija terapija za nekoliko vrsta bolesti.

Deca će dobijati novu terapiju u lečenju plućne hipertenzije, za hronično preopterećenje gvožđem usled transfuzije, a biće dostupan i lek za usporen rast.Za program transplantacije predviđena su četiri inovativna leka, uglavnom za prevenciju i suzbijanje gljivičnih i drugih infekcija.Novi lek koji u Srbiji ranije nije bio u upotrebi dostupan je sada obolelima od Hočkinovog limfoma, mijelofibroze (hronično oboljenje koštane srži), hronične trombocitopenije.

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Inovativnu terapiju moći će od sada da koriste i oboleli melanoma, karcinoma jetre, jajnika i karcinoma prostate.Uvođenje inovativne terapije koštaće RFZO 996,5 miliona dinara, a reč je o potpuno novim, patentom zašticenim farmakološkim formulama.Inovativni lekovi sadrže aktivnu supstancu koja do njegove proizvodnje nikada nije korišćena u humanoj medicini ili pak sadrže novu kombinaciju aktivnih supstanci, koje se u medicini pojedinačno koriste, ali nikada ranije u takvoj kombinaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track