MINISTAR ODBRANE U MOSKVI: Srbija unapređuje saradnju sa ODKB
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Bilateralne i partnerske odnose

MINISTAR ODBRANE U MOSKVI: Srbija unapređuje saradnju sa ODKB

Društvo -

MOSKVA - Ministar odbrane Zoran Đorđević razgovarao je danas u Moskvi sa vršiocem dužnosti generalnog sekretara Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) Valerijem Anatoljevičem Semerikovim o unapređenju saradnje sa tom organizacijom.

Đorđević je naglasio da Srbija nastavlja da razvija i unapređuje saradnju sa ODKB, kao i bilateralne partnerske odnose sa članicama te organizacije, a pre svega tradicionalno dobre i prijateljske odnose sa Rusijom, Belorusijom i Jermenijom.

Nadamo se da će u narednom periodu, pored razvijenih odnosa u oblasti odbrane, doći do unapređenja i ekonomskih odnosa sa ovim partnerima, pošto nastojimo da stvorimo što povoljnije uslove za ekonomski napredak i privlačenje stranih investitora, istakao je Đorđević.

On je naglasio da su članstvo u EU i vojna neutralnost ključni ciljevi spoljne politike Srbije i ponovio da se naša zemlja neće pridružiti nametanju sankcija Rusiji.Đorđević je posebno zahvalio na pomoći koju članice ODKB bezrezervno pružaju Srbiji u njenoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta na prostoru Kosova i Metohije.

Ministar odbrane je potvrdio nameru za učešće na aktivnostima ODKB od zajedničkog interesa, a Semernikov je istakao značaj proširenja saradnje u oblasti borbe protiv terorizma i trgovine narkoticima.

Semerikov je pozvao Srbiju da kao posmatrač učestvuje u zajedničkim vežbama u 2017. godini, a zajednički je zaključeno da je potrebno proširiti nivoe i oblasti saradnje u skladu sa aktuelnim pitanjima globalne i regionalne bezbednosti, kao i da će predstavnici dve strane učestvovati na više planiranih aktivnosti u ovoj godini.

U nastavku posete Moskvi, Đorđević se susreo sa zamenikom ministra odbrane Rusije Aleksandrom Vasiljevičem Fominom, kao i sa direktorom Federalne službe za vojnotehničku saradnju Dmitrijem Jevgenjevičem Šugajevim, sa kojima je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

BONUS VIDEO:

RASTE ODBRAMBENA MOĆ SRBIJE: Evo koje oružje nabavljamo od Rusa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track