STATISTIKA KOJA LEDI KRV Batut: U Srbiji 334 dece obolelo od malignih bolesti
Foto: AP/Ilustracija

Danas je Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti

STATISTIKA KOJA LEDI KRV Batut: U Srbiji 334 dece obolelo od malignih bolesti

Društvo -

BEOGRAD - Od malignih bolesti u Srbiji je obolelo 334 dece do 19 godina, a najzastupljeniji oblici raka su leukemije, tumori mozga i limfomi, saopštio je Institut za javno zdravlje uoči obeležavanja 15. februara, Međunarodnog dana dece obolele od malignih bolesti.

U uzrastu do 19 godina, U Srbiji je umrlo 49 dece, a skoro dve trećine preminule dece bilo je uzrasta do 15 godina.Kao i u većini zemalja u razvoju, u Srbiji je gotovo dve trećine novoobolele dece bilo upravo uzrasta do 15 godina, upozoravaju iz Instituta "Dr Milan Jovanović Batut".

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Tri grupe oboljenja - leukemije, tumori mozga i limfomi čine najčešće zastupljenje maligne bolesti u dečjem uzrastu, odnosno gotovo polovinu svih malignih bolesti dečjeg uzrasta i upravo te bolesti najčesći su razlg smrti.Leukemije su najčešće maligne bolesti u dečijem uzrastu, od kojih boluje 30 odsto obolele dece, slede tumori mozga sa 11,5 odsto i limfomi sa šest odsto.

Inače, u svetu godišnje više od 160.000 dece oboli od nekog oblika malignog tumora, a više od 90.000 dece umre od nekog oblika raka, koji kod dece čini do četiri odsto svih malignih bolesti.

Foto: AP/Ilustracija
Foto: AP/Ilustracija

Uprkos dobrim rezultatima lečenja, maligne bolesti su čak i u razvijenim zemljama i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do 14 godina, odmah iza povreda, ukazuju iz Batuta.

U tom smislu, ističu da je najvažniji zadatak zdravstvenih radnika i šire društvene zajednice edukacija dece i adolescenata, kao i njihovih roditelja o značaju prevencije, prvenstveno sticanjem zdravih životnih navika.Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti uspostavio je 2002. godine Međunarodna konfederacija Udruženja roditelja dece obolele od raka, a danas se obeležava u više od 85 zemalja sveta.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja, Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti u našoj zemlji je 2013. godine postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja.

Taj dan se obeležava svake godine u cilju edukacije i efikasnog sprovođenja svih mera koje će omogućiti ranu dijagnostiku, adekvatnu terapiju, rehabilitaciju i bolji kvalitet života dece obolele od malignih tumora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track