SKANDAL! HANKA PALDUM NEDODIRLJIVA: Mučeni Srbin plaća 1.000 evra pevačici za „nanetu bol“
Foto: Dragan Kadić

Skandalozna odluka opštinskog suda u Sarajevu

SKANDAL! HANKA PALDUM NEDODIRLJIVA: Mučeni Srbin plaća 1.000 evra pevačici za „nanetu bol“

Društvo -

Advokat i logoraš, koji su optužili pevačicu za napad u logoru „Silos“, osuđeni za povredu časti i ugleda Paldumove

Prvi opštinski sud u Sarajevu doneo je 13. februara presudu po kojoj su advokat Dušan Tomić i žrtva Goran Golub dužni da Hanki Paldum isplate ukupno 2.000 evra zbog njihovih optužbi da je poznata pevačica mučila Srbe i iživljavala se nad njima u bosanskom logoru za vreme rata devedesetih.U presudi se navodi da Tomić i Golub moraju pevačici zbog pretrpljenih duševnih bolova i povrede časti i ugleda pojedinačno da isplate po 1.000 evra, što je oko 124.000 dinara, i 340 evra za troškove parničnog postupka.

Naime, Hanka Paldum tužila je Gorana Goluba zato što je 2013. godine u ispovesti za Kurir ispričao da ga je pevačica 1993. u logoru „Silos“ u Tarčinu, u kojem je bio zarobljen, fizički maltretirala, vređala, a zatim mu naredila da legne na zemlju i nogom mu zgnječila polni organ, zbog čega Golub kasnije nije mogao da ima decu. Dušana Tomića, koji je bio advokat Gorana Goluba, pevačica je tužila zbog širenja i plasiranja ovih navoda u javnosti.Paldumova je na sudu svedočila da nikad nije videla Goluba, ali i da je tokom rata samo jednom napustila Sarajevo kako bi „sa drugim umetnicima pevala i družila se sa borcima na slobodnim teritorijama“.- Kad sam čula tu vest, tada sam samo rekla to je laž. Tužila sam Goluba da bi se dokazala pravda. U momentu kada sam čula presudu, osetila sam veliku radost i sreću što je pravda zadovoljena - izjavila je Hanka posle presude.Pevačica za Kurir nije htela da priča o slučaju koji ju je „toliko nasekirao u životu da je doživljavala šokove“.Prvoptuženi advokat Tomić, kaže da je presuda skandalozna i nepravosnažna.- Ako više instance kojima ću se žaliti potvrde ovu presudu, evo, ja obećavam da ću u centru Sarajeva pojesti svoje diplome i prestati zauvek da se bavim advokaturom. Suđenje je završeno u julu 2016, a presudu su tek sad doneli. Pa šta su radili pet meseci - revoltiran je bio Tomić, Goran Golub, koji je za vreme rata u logorima proveo četiri godine, nije želeo da komentariše presudu.

Reakcije kolegaDRAGICA RADOSAVLJEVIĆ CAKANAHanku ne poznajem dovoljno dobro i ne znam ništa o tom slučaju, ali bi mi bilo čudno da je neko izmislio da je maltretiran. Kažu da gde ima dima, ima i vatre. MIROSLAV ILIĆZaista ne znam ništa o tom slučaju. Moje je da pevam. Nije moje da ocenjujem kako rade institucije u BiH i Srbiji. Neka svako radi svoj posao.MAJA NIKOLIĆOvo je sramna presuda i ja bih, da sam na mestu žrtve, pravdu potražila na sudu u Strazburu. Sudovi u BiH su korumpirani i satanizuju srpske žrtve. LEPA LUKIĆGovorili su da je bila u logoru i da je svašta radila, a da li je to tačno, ne znam. Ako je kriva, zašto država dopušta da dolazi u Srbiju i peva?!

Ratna propagandaPOZIVALA I VOJNIKE U RATMediji su pisali i da je Paldumova devedesetih biladeo spota paravojne bosanske formacije „Patriotska liga“.- Idemo napred, idemo, „Patriotsku ligu“ sledimo! Dušman crni mora znati, Bosna nikad neće pasti“, veselo je pevušila Hanka u uniformi, dok su se u spotu smenjivale fotografije razrušenih naselja.

Zaustavio HankuPOMOGAO MU DINO MERLINZanimljivo je da je Goran Golub svedočio da mu je, nakon što ga je Hanka povredila, u pomoć pritekao pevač Dino Merlin.- Merlin je delio cigarete i video je šta se dogodilo. Došao je do zatvorenika među kojima je bio i Golub, podelio im cigarete i zagrlio ih. Tad se Hanka smirila i otišla - ispričao je Golub.

J. PRONIĆ - R. KANTAR

Bonus video

VESTI 16022017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track