REHABILITACIJA NEDIĆA: Svedoci nisu došli, ročište odloženo za 5. jun
Foto: Youtube Printscreen

Pred sudom u Timočkoj

REHABILITACIJA NEDIĆA: Svedoci nisu došli, ročište odloženo za 5. jun

Društvo -

BEOGRAD - U Višem sudu u Beogradu danas je za 5. jun odložen nastavak procesa po zahtevu za rehabilitaciju srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića jer na ročište nisu došli pozvani svedoci.

Kao svedoke sud je danas bio planirao ispitivanje istoričara Veljka Đurića Mišinu i Nikolu Milovančeva, i publicistu Antonija Đurića.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Sud je u prethodnih godinu dana, inače, u više etapa od Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije dobio dokumente BIA koji se tiču Nedića. Sud je takođe nedavno odbio ucešće jevrejskih opština u postupku kao protivnika rehabilitacije, jer je po Zakonu o rehabilitaciji ovo jednostranački postupak u kojem nema dve strane - i nema spora, već se uvrđuje da li su nekom iz ideoloških razloga oduzeta imovinska i građanska prava.

Nedićevi potomci zatražili su od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track