(FOTO) OTVORENA RENOVIRANA BIBLIOTEKA SANU: Čuva blago od milion i po knjiga
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Svečanost

(FOTO) OTVORENA RENOVIRANA BIBLIOTEKA SANU: Čuva blago od milion i po knjiga

Društvo -

BEOGRAD - Upravnik Biblioteka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Miro Vuksanović rekao je danas na svečanom otvaranju renovirane biblioteke da se procenjuje da u njoj ima više od milion i 500.000 knjiga, primeraka časopisa, listova, neknjiževne građe, štampane i elektronske.

Vuksanović je kazao u govoru na svečanosti da "nema u svetu velike biblioteke koja može tačno u svakom trenutku reći šta sve ima", ističući da "milionskoj proceni treba dodati digitalizovane stare srpske knjige i Vukovu biblioteku,četrdesetak legata", itd.

On je podsetio je da je Biblioteka SANU najveća srpska naučna biblioteka ustanovljena u Društvu srpske slovesnosti u novembru 1841. godine, kao i da je prve knjige dobila na prvom Glavnom zasedanju Društva, koje je počelo 11. juna 1842. godine."To zasedanje je nastavljeno tri dana kasnije, 14. juna, kada je u zapisniku uneto da je Dimitrije Tirol poklonio 14 knjiga, a u avgustu iste godine još 75 primeraka. To nije malo, nisu knjige tada bile česte kao sada. U srpskom svetu imao ih je poneko i ponegde", rekao je Vuksanović i najavio povećanje broja računara za korisnike.Naveo je da je nedavno na sednici Saveta SANU odredio da Dan Biblioteke bude 14. jun, a da svečanim otvaranjem njenih renoviranih čitaonica, kataloga i prostorija počinje obeležavanje 175 godina rada te ustanove.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je da su Biblioteka i Arhiv ključne karike SANU, kao i da je potrebno mnogo sredstava kako bi se očuvalo sve što joj je dato na čuvanje."Pre par dana direktor arhiva mi je rekao da izvesni rukopisi menjaju boju. Toliko o našoj svesti, o tome šta mi ovde sve čuvamo i šta sve treba da popravimo", rekao je on i dodao da veliki broj mladih svakodnevno sedi u biblioteci "užarenih očiju" da bi čitali knjige i nešto iz njih saznali.

Kostić se prisetio delova razgovora sa arhitektama koji su članovi SANU, navodeći da su mu rekli da su "zgrade kao ljudi" i "da se sa njima mora razgovarati". "Mi smo renovirali bibliioteku, to nije nekakav preterano glasan razgovor, to je pre šaptanje... Zgrada zahteva još mnogo razgovora, još mnogo detalja i mnogo šaptanja, ali upravo smo jedno šaptanje završili", kazao je predsednik SANU.

Na svečanosti povodom otvaranja biblioteke zapise Ive Andrića o knjizi i biblioteci kazivala je dramska umetnica Stela Ćetković, a premijerno su izvedene dve muzičke fantazije dopisnog člana SANU Svetislava Božića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja