Najnovije vesti

LEPA VEST ZA ŽENE KOJE SANJAJU MAJČINSTVO: Vantelesna o trošku države do 42. godine
Foto: Shutter

U Srbiji više od 200.000 parova ima problem sa sterilitetom

LEPA VEST ZA ŽENE KOJE SANJAJU MAJČINSTVO: Vantelesna o trošku države do 42. godine

Društvo

BEOGRAD - Dobra vest za sve one koji prirodnim putem ne mogu da postanu roditelji. Država je podigla starosnu granicu za žene koje ulaze u proces biomedicinski potpomognute oplodnje sa 40 godina na 42 godine.

Pravilnik koji to omogućava stupio je na snagu, tako da svi parovi kojima je neophodna vantelesna oplodnja mogu da se prijave u neku od državnih ili privatnih klinika, u kojima se taj postupak rado o trošku države.

Činjenica da je sama starosna granica povećana je ohrabrujuća i to je jedan korak u moru koraka koji nas očekuju u narednom periodu. Nadamo se da će biti još nekih povećenja starosnih granica i da će mnoge žene imati šansu da se ostvare kao majke i nadam se da ću i ja uspeti u tome", objašnjava Gordana Đorđević.

Vest da je država odlučila da podigne starosnu granicu za žene koje ulaze u postupak vantelesne ooplodnje, pozdravljaju i lekari, ali i udruženja koja se zalažu da u Srbiji bude više beba.

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Naši dopisi su urodili plodom ali mi bismo želeli da se nastavi ovako pozitivna atmosfera, da se starosna granica pomera ali ujedno želimo da apelujemo na grad s obzirom na druge lokalne samouprave i da Beograd finansira još jednu vantelesnu oplodnju jer bi to naravno svim parovima značilo - navodi Sandra Jovanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo".

Prof. dr Aleksandar Stefanović iz Republičke komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju navodi da je starosna granica pomerena na 42 godine.

- Dobili smo zvanično i odluku i novim pravilnikom o obimu i sadržaju kojim se predviđaju prava iz obaveznog osiguranja koji je stupio na snagu pre nekoliko dana. Predviđena su tri pokušaja a starosna granica se pomerila na 42 godine, tako da to su veoma lepe vesti za mnoge parove - objašnjava Stefanović.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pretpostavlja se da u Srbiji više od 200.000 parova ima problem sa sterilitetom a, iz razno-raznih razloga, mnogi odlažu roditeljstvo. Struka savetuje da ako posle godinu dana redovnih odnosa ne dođe do začeća, parovi potraže pomoć lekara. Kažu da i posle 40-te ne treba gubiti nadu.

- Medicinski je potpuno opravdano, mi smo o tome pričali tokom protekle godine, to je savetovala i Republička stručna komisija, i iskustva drugih država sveta su takve da se te granice pomeraju, mi sada imamo i mnogo starije trudnice - navodi Stefanović.

Prošle godine, o trošku države omogućeno je 4.616 pokušaja lečenja neplodnosti vantelesnom oplodnjom. U 2.074 slučaja bebe su ili rođene ili su na putu. Za ovu godinu Fond za zdravstveno osiguranje potpisao je ugovore i sa 11 privatnih ustanova u kojima parovi mogu to da urade o trošku države, a vantelesna oplodnja se obavlja i u pet državnih klinika.

BONUS VIDEO:

U ovim gradovima Srbije u januaru se desio BEJBI BUM!

(RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...