Najnovije vesti

ŠOKANTNE TVRDNJE KARADŽIĆEVOG ADVOKATA: Otkrio ko ga je finansirao dok se krio kao DRAGAN DABIĆ
Foto: Profimedia

ŠOKANTNE TVRDNJE KARADŽIĆEVOG ADVOKATA: Otkrio ko ga je finansirao dok se krio kao DRAGAN DABIĆ

Društvo

Dr Radovana Karadžića (71), psihijatra i bivšeg predsednika Republike Srpske, alijas Dragana Dabića izdali su Amerikanci, iako su imali dogovor sa njim da ga ostave na miru da živi kako hoće kada je sišao sa vlasti u Republici Srpskoj.

Oni su potom, bez obzira na to što je Karadžić promenio identitet i postao dr Dragan Dabić, koji je čak držao javno predavanja o američkim farmacutskim preparataima, počeli da ucenjuju Srbiju da ga uhapsi i preda Haškom tribunalu.

Analitičar Dragomor Anđelković, komentarišući reči Karadžićevog advokata Gorana Petronijevića da su njegovog klijenta, tokom bekstva, čuvali i finansirali Amerikanci, kaže da dr Dabić ni na koji način nije kriv za ratne zločine u BiH.

- Amerikanaci su sa Karadžićem imali kompromisni dogovor da ga ne diraju, o čemu je govorio i Ričard Holbruk, jedan od kretora Dejtonskog sporazuma kojim je završen rat u Bosni i Hercegovini u novembru 1995. godine. Dogovor je bio da se Karadžić povuče sa mesta predsednika Srpske i da tako, posle Dejtonskog sporazuma, omogući Amerikancima, koji su ga optužili i stoje iza te optužnice, da sačuvaju čast, a sa druge strane, da prihvate da ga ne jure i ništa ne preduzimaju što bi ga ugrozilo. To je bila neka vrsta kompromisa među njima. Karadžiću je tako trebalo da se omogući da nastavi mirno da živi - kaže Anđelković i dodaje da su Amerikanci sve to izneverili.

- Oni su na kraju vršili pritisak na Republiku Srpsku i Srbiju da ga uhapse, ali i na samog Karadžića. Da li su ga, u međuvremenu, finasirali? Pa to me ne bi čudilo! Amerikanci igraju vrlo podmuklo i prljavo. S jedne strane poštuju dogovor do određene tačke, s druge su to koristili kao pritisak na Srbiju da uhapsi Karadžića – naveo je on.

Darko Trifunović      Foto: Marina Lopičić
Darko Trifunović Foto: Marina Lopičić

Darko Trifunović sa Fakulteta bezbednosti kaže da se često čuje sa Radovanom Karadžićem i da su sve to izmišljene priče.- Radovan Karadžić je imao dogovor sa Holbrukom i on ga je izigrao. Dogovor se, u međunarodnim odnosima, ne postiže usmeno nego na papiru. Da sada ima taj papir Karadžić bi sada bio slobodan čovek. da su njega čuvali Amerikanci, Karadžić nikada ne bi završio u Hagu. Kada iza nekog stane Amerika nikada neće biti procesuiran. Čujem se sa njim s vremena na vreme. On se mentalno jako dobro drži, ali je lože kada je dokumentacija koja mu je neophodna u pitanju. Stojim mu na raspolaganju za svu dokumentaciju koja mu je neophodna – naveo je Trifunović.

Branko Radun     Foto: Beta
Branko Radun Foto: Beta

Njegov kolega Branko Radun navodi da on ne može da tvrdi da je to tačno jer je u pitanju samo izjava Karadžićevog advokata, ali ono što je indikativno je to što je Karadžić imao dogovor za američkom administracijom, odnosno sa Holbrukom, da se povuče sa vlasti i da neće biti procesuiran.- To Amerikanci nisu ispunili. Ali su verovatno neke njihove strukture pratile situaciju, a deo tih struktura možda su ga i pomagale. Nisu oni to radili zato što su ga nešto posebno simpatisali, već tbog toga što je Karadžić bio jedan od ključnih ljudi da bi uopšte došlo do dejtonskog sporazuma - istakao je Radun.

Goran Petronijević     Foto: Nebojša Mandić
Goran Petronijević Foto: Nebojša Mandić

Podsetimo, Petronijević je izjavio za da ga je jedan američki novinar pitao u Hagu ko je čuvao i skrivao Karadžića, kada se Petronijević prisetio frapantnog slučaja da je Karadžić, koji je tada kao dr Dragan Dabić držao predavanja o upotrebi vitamina i alternativnih sredstava prevencije, koja je plaćala američka farmaceutska kuća 300 ili 400 evra za nekoliko predavanja za redom.

NE PROPUSTITE

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...