SKANDAL: U Institutu za transfuziju skrivaju zagađenu krv
Foto: Shutterstock

Institut za transfuziju krvi

SKANDAL: U Institutu za transfuziju skrivaju zagađenu krv

Društvo -

Četiri tone koje su propale pre četiri godine zbog nemara zaposlenih još nisu uništene, a nadležni kažu da nije bilo uslova

Četiri tone krvne plazme u Institutu za transfuziju krvi Srbije koje su propale zbog nemara zaposlenih u ovoj ustanovi ni tri godine od izbijanja afere nisu uništene.Posebno zabrinjava to što su tada pojedinci iz ITKS najavljivali mogućnost da se ta zagađena plazma ipak iskoristi. Sadašnji v. d. direktora ITKS Gradimir Bogdanović 2015. najavio je uništavanje kontaminirane tečnosti, ali to se nije desilo.Protraćeno 8.000 boca- Niko ne zna zašto ova krvna plazma još nije uništena. Ja sam to pitanje pre desetak dana uputio direktoru Instituta, ali još uvek nisam dobio nikakav odgovor. Ne samo da nisu uništili već u Institutu ne obaveštavaju javnost ni gde se ta krvna plazma nalazi. Ostaje nam samo da se nadamo da je propisno skladištena, da nije zloupotrebljena ili da eventualno predstavlja opasnost - kaže za Kurir Dragan Trbojević, zaposlen u ITKS, koji je s kolegom Radetom Cvetanovićem o ovom incidentu 2015. godine i obavestio javnost.Podsetimo, Trbojević i Cvetanović otkrili su tada da je u periodu od 4. do 8. jula 2014. temperatura u hladnjači porasla sa minus 25, na koliko se čuva krvna plazma, na čak plus deset stepeni. Na taj način bespotrebno je protraćeno 8.000 bočica albumina, vrednosti oko 32 miliona dinara.

Trbojević kaže da u vezi sa ovim slučajem MUP i tužilaštvo vode istragu.- U sredu je u Višem sudu u vezi sa ovim slučajem saslušana bivša direktorka Instituta Snežana Jovanović Srzentić i još dvoje zaposlenih - ističe Trbojević.U ITKS nisu objasnili zašto se neispravna plazma još uvek čuva, već su samo kratko poručili da „još ne postoje potrebni preduslovi za uništavanje“:Bez odgovornosti- Plazma se nalazi bezbedno uskladištena u hladnjači i čuva se na propisanim temperaturama. Ne postoji mogućnost da se zloupotrebi ili potencijalno izazove opasnost.U ovoj ustanovi nisu bili raspoloženi da pričaju o tome ko je odgovoran za ovaj skandal i na koji će način biti sankcionisan:- Ispitivanje je u toku, pa samim tim još nije utvrđena odgovornost - poručili su u ITKS.

Direktor nemedicinskih službiNISAM MOGAO DA SPREČIM KVARKao jedan od najodgovornijih za propadanje plazme 2015. godine spominjao se Radenko Stevović, direktor nemedicinskih službi, koji za Kurir sada kaže da nije mogao ništa da uradi da spreči ovaj eksces.- Bila je subota kad sam dobio informaciju da nešto nije u redu s temperaturom u hladnjači. Majstori su odmah izašli na teren i taj dan i sledeći su pokušavali da dijagnostikuju problem. U ponedeljak su konstatovali da su u pitanju grejači, koji su istog dana i zamenjeni - kaže Stevović, koji je pre šest meseci ovim povodom bio saslušan u MUP.

Ružica Kantar

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI 03.03.2017.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track