ŠOKANTNA ISPOVEST UČENICE SREDNJE MEDICINSKE: Profesor mi pokazivao kako da doživim orgazam
Foto: Shutterstock

Seksualno uznemiravanje

ŠOKANTNA ISPOVEST UČENICE SREDNJE MEDICINSKE: Profesor mi pokazivao kako da doživim orgazam

Društvo -

"Profesor je počeo da se trese i da pravi čudne grimase, uz izgovor da mi „prenosi bioenergiju”, ispričala je na početku ispovesti učenica medicinske škole koju je navodno profesor seksualno uznemiravao.

"Pitao me je da li osećam dodir, na šta sam odgovorila da ne razumem kakav dodir to treba da osetim, a on mi je odgovorio da je to „dodir njegovih usana”. Nakon toga sam primetila da profesor ispred mene simulira seksualni odnos... Dok sam izlazila iz učionice, pitao me je: „Da li je bio dovoljno tvrd i veliki?” - ovim rečima je učenica medicinske škole opisala seksualno uznemiravanje koje je prošle godine doživela od nastavnika G. V.

Ovog profesora sociologije prijavilo je još pet učenica te škole, ali i četvoro đaka Prehrambeno-ugostiteljske škole, budući da on nastavu drži u dve čačanske srednje škole.

Kako direktori ovih ustanova, i pored toga što su bili upoznati sa navodima napastvovanih devojaka, nisu kaznili navodnog bludnika, slučaj kontrole preuzela je kancelarija zaštitnika građana.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zamenica ombudsmana Gordana Stevanović izvršila je kontrolu i sačinila izveštaj. U njemu se, pored ostalog, navodi da su dve učenice u aprilu prošle godine razrednom starešini prijavile da su doživele „seksualno zlostavljanje, uznemiravanje i zloupotrebu od nastavnika”, a da se su na sastanku odeljenske zajednice optužbama pridružile njihove četiri školske drugarice. Sve su zahtevale da im nastavu iz sociologije drži drugi profesor. O svemu je obavešteno odeljensko veće, a učenice su, po zahtevu direktora, dostavile pisani izveštaj.

- Na poslednjem času kod profesora doživela sam veoma neprijatnu situaciju... Rekao je drugaricama da me sačekaju napolju i da mora sa mnom da razgovara... Profesor je počeo da pravi čudne pokrete na stolici govoreći mi: „Osećaš li?“ Profesor mi je rekao: „Raširi noge, malo se ti pokreni“, na šta sam odovorila: „Molim?“, i krenula sam da ustajem... Kad sam krenula da izađem iz učionice, profesor je dobacio: „Ne treba tebi psihoterapeut, dovoljno si ti jaka, potreban ti je orgazam, želeo sam da doživiš orgazam! Da li si ga osetila?“

U izveštaju zamenice zaštinika građana navodi se i da se pedagoškinji Prehrambeno-ugostiteljske škole obratilo četvoro učenika (tri učenice i jedan učenik) rečima da im je ponašanje G. V. dozlogrdilo i da su bili prinuđeni da ga prijave.

- Jedna od učenica je potvrdila: „Dok je sedela u prvoj klupi, nastavnik joj je nepristojno gledao u oči i klatio se na stolici gore-dole. Pitao ju je: ‘Je l’ ti lepo, jesi li topla, osećaš li da se otvaraš?‘“, kaže se u izveštaju i dodaje da je ovakvo ponašanje trajalo godinama, ali da se učenici nisu odvažili da nastavnika prijave, plašeći se mogućih posledica.

U medicinskoj školi je pokrenut disciplinski postupak protiv nastavnika i on je privremeno udaljen sa posla. Policija je slučaj prosledila Osnovnom tužilaštvu, ali se tužilac izjasnio da nema elemenata nikakvog krivičnog dela (?!), pa je profesor ubrzo vraćen na posao.

Sa druge strane, u Prehrambeno - ugositeljskoj školi (PUŠ) disciplinski postupak nije ni pokrenut, a čovek koga su učenice optužile za teško seksualno zlostavljanje sve vreme im je predavao.

- Svestan sam da sam verovatno napravio propust što nisam pokrenuo disciplinske mere protiv G.V. Razgovarao sam sa njim, ali me je on uveravao da navodi učenika nisu istiniti. Radi se o veoma osetljivoj stvari. Ja ne mogu da budem i tužilac i sudija - rekao je direktor PUŠ-a Dragan Kovačević.

Kako je rečeno u Školskoj upravi u Čačku, direktor Kovačević im je zapravo preneo da je od nastavnika dobio obećanje da više u učionici neće obavljati seanse lečenja bioenergijom.

Zamenica zaštitnika građana predložila je da zbog utvrđenih propusta direktori dve čačanske srednje škole budu razrešeni dužnosti, jer nisu preduzeli mere iz svojih nadležnosti „radi zaštite više učenika koji su prijavili direktno i indirektno seksualno zlostavljanje, zloupotrebu i uznemiravanje od strane nastavnika“, te da bi trebalo „utvrditi odgovornosti i sankcionisanja prijavljenog nastavnika za povredu zabrane zlostavljanja i seksualne zloupotrebe”.

Inače, nastavnik sociologije G. V. po završetku školske godine odlazi u penziju.

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track