DOBRA VEST: 7 inovativnih lekova stiglo do 49 pacijenata, evo za koje bolesti
Foto: Marina Lopičić

Pozitivna lista RFZO

DOBRA VEST: 7 inovativnih lekova stiglo do 49 pacijenata, evo za koje bolesti

Društvo -

BEOGRAD - Savremena terapija, na koju su pacijenti koji boluju od melanoma, karcinoma jetre i prostate, čekali godinama konačno je stigla do njih.

Odluku da se na pozitivnu listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje stave 23 inovativna leka, za najteža oboljenja u pedijatriji, transplantirane bolesnike, teška hematološka oboljenja, onkološka oboljenja, donela je vlada krajem prošle godine."Napokon imamo nove inovativne lekove za naše pacijente. Za sada su nadlezne komisije sastavljene od lekara koji se u zdravstvenim ustanovama bave lečenjem hematoloskih i onkoloskih oboljenja odobrile terapiju za sedam različitih inovativnih lekova za 49 osiguranih lica", kaže direktorka RFZO Verica Lazić.

Ona pojašnjava da su savremenu terapiju počeli da dobijaju pacijenti oboleli od melanoma, pacijenti sa karcinomom jetre i prostate, kao i oboleli od teških hematoloških oboljenja.U četiri referentna onkološka centra u Srbiji, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu u kojima savremena terapija jedino i može da se daje, stiglo šest novih lekova za najteže pacijente.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Medikalni onkolog Ivana Božović Spasojević iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije naglašava da uvođenje inovativnih lekova puno znači za pacijente, ali i za lekare koji su bili "frustrirani činjenicom" da postoje lekovi u svetu koje ne mogu da ponude svojim pacijentima."Inovativni lekovi su pametni lekovi koji ciljano deluju na tumorske ćelije, te imaju mnogo manje toksičnih efekata i pacijent dobija bolji kvalitet života. Oni dovode do značajnog produžetka preživljavanja kod onkoloških pacijenata, ali i do boljeg kvaliteta života", kaže naša sagovornica.Ona dodaje da to znači da se lekovi mogu davati duže, a da se ne naruši kvalitet života pacijenata, što je za pacijente veoma važno.Međutim, maligne metastatske bolesti, kako kaže, bez obzira na savremenu terapiju i dalje ostaju neizlečive bolesti, te da ih je moguće samo prevesti u hronično stanje.

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Foto: Shutterstock/Ilustracija

"Zato je važno da mi kao društvo imamo svest o značaju prevencije malignih bolesti. Po oboljevanju i smrtnosti od karcinoma grlića materice mi smo na prvom mestu u Evropi, a to je visokopreventabilan tumor. Takođe, po učestalosti oboljevanja i smrtnosti od karcinoma pluća, a i dalje se na javnim mestima puši", pojasnila je Božović Spasojević.Zbog toga je, dodaje, važno da se zdravi ljudi odazovu na skrining programe - preventivne preglede, kako bi se maligne bolesti otkrile na vreme kada se mogu izlečiti.Za uvođenje 23 inovativna leka iz kase RFZO izdvojeno je 996,5 miliona dinara. Od ukupnog broja inovativnih lekova 21 su bolnički lekovi, a dva leka za lečenje dece koji se izdaju o trošku RFZO uz recept u apotekama i to je "bosentan", medikament za plučnu hipertenziju i hormonski lek za usporen rast kod dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track