MINISTRI ČESTITAJU 8. MART: Verujte u sebe, vi ste bolji i lepši deo naših života
Foto: Shutterstock

Članovi Vlade Srbije samo za čitateljke Kurira

MINISTRI ČESTITAJU 8. MART: Verujte u sebe, vi ste bolji i lepši deo naših života

Društvo -

Apel uz najlepše želje Vodeći ljudi ministarstava poručuju damama, koje u Srbiji i dalje imaju manje plate i slabije šanse za zaposlenje od kolega muškaraca, da misle na njih

I ovaj Osmi mart, Međunarodni dan žena, dame u Srbiji dočekaće kao „slabiji“ pol.Iako živimo u 21. veku, zaposlenih žena u Srbiji ima za 16 odsto manje u odnosu na zaposlene muškarce, one zauzimaju tek četvrtinu najviših pozicija odlučivanja u kompanijama, a čine nešto manje od trećine preduzetnika (31,7%).Na ovo, povodom Osmog marta, ukazuje i Gordana Stevanović, zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost.- Na ovaj i na svaki drugi dan ne sme se zaboraviti ni činjenica da su žene i deca u velikom broju i dalje žrtve najtežih oblika porodičnog i partnerskog nasilja i da zajednička borba protiv nasilja i zaštita žrtava nasilja mora biti prioritet države i društva - rekla je Stevanovićeva i dodala da je zaštitnik poslao prošle godine uputio 104 preporuke organima koji se bave zaštitom žena od nasilja.Stevanovićeva je navela da je neophodno da nadležni državni organi još više pažnje posvete položaju žena iz višestruko marginalizovanih društvenih grupa čija se prava svakodnevno krše, poput Romkinja, žena sa invaliditetom, samohranih majki, izbeglih i interno raseljenih žena, kao i žena drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, takođe je ženama u Srbiji čestitala praznik i istakla da su one i dalje jedna od najdiskriminisanijih populacija u Srbiji.- Diskriminacija žena najočiglednija je na tržištu rada, u oblasti zdravstva i zbog porodičnog i bračnog statusa. U posebno nepovoljnom položaju prilikom zapošljavanja su trudnice i porodilje, kao i žene iz marginalizovanih grupa - kaže Jankovićeva i dodaje da posebno zabrinjava podatak da je u prva dva meseca 2017. pet žena ubijeno u porodičnom nasilju.

Zoran Đorđević NAJVAŽNIJI DAN U MOM ŽIVOTUMinistar odbrane Zoran Đorđević ističe da je borba za prava žena bila i jeste njegov stalni zadatak. On je pripadnicama lepšeg pola čestitao 8. mart, a svojim najmilijima je namenio buket cveća. Prigodnu čestitku je uputio svakako i damama u redovima Vojske Srbije i Ministarstvu odbrane.- Ovo je, inače, za mene najvažniji datum u životu, jer je 8. mart rođendan moje majke - navodi Đorđević.

Goran Knežević ŽELIM IM DA BUDU LEPE I PAMETNEMinistar finansija Goran Knežević kaže da će suprugu i ćerke obradovati prigodnim suvenirima sa Biznis-foruma na Kopaoniku, na kojem bi danas trebalo da učestvuje.- Doneću im neki prigodan poklon, nešto specifično za to područje. Biće to neka sitnica, suvenirčić. Možda neka ogrlica, kaiščić. A možda med i sok od borovnice, pa da bude i ukusno i zdravo - kaže Knežević, koji je damama u Srbiji povodom praznika poželeo da budu „lepe, pametne i zdrave“.

Rasim Ljajić

DRUŠTVENA SVEST MORA DA SE MENJARasim Ljajić, ministar trgovine, kaže da je za poboljšanje položaja žena u Srbiji nužan generalni ekonomski oporavak cele zemlje, ali i jačanje društvene svesti o položaju žena.- A društvena svest se najteže menja. Stoga bi svi, i država i mediji i pojedinci, trebalo da se trude da se to promeni. Što se mene tiče, ja ovaj praznik uvek obeležim, simbolično poklanjajući cveće ženama kako u mom ministarstvu tako i u porodici - kaže Ljajić.

Nebojša Stefanović

U MOJOJ KUĆI DAME SU GLAVNEMinistar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da žene uvek moraju da imaju pažnju muškaraca zato što to zaslužuju.- Imao sam tu sreću da u poslovnom okruženju imam veliki broj koleginica, čiju posvećenost, marljivost i hrabrost izuzetno cenim. Pokušavam da im to pokažem svakog dana, a ne samo Osmog marta. Takođe, u mojoj kući dame su većina i to mi je motiv više da se borim da u našoj zemlji žene imaju značajniju ulogu i maksimalno poštovanje. Čime ću obradovati lepšu polovinu i ćerku, to je malo iznenađenje - kaže Stefanović i dodaje da će se potruditi da ćerki kupi nešto što ona voli.

Mladen Šarčević

ŽENE SRBIJE SU VEOMA PAMETNEMinistar prosvete Mladen Šarčević poručio je da su žene Srbije veoma pametne i lepe i da ih veoma uvažava.- Svim mladim ženama želim da poručim da razmisle o porodici, braku i potomstvu, jer nema većih vrednosti u životu od toga. Celog života radim najviše sa ženama, takva mi je struka, i vrlo su istrajne i pouzdane u onome što rade. Želim im svima srećan praznik. Damama u svojoj porodici dao sam novac da same kupe šta žele da ja ne bih pogrešio - kaže Šarčević, koje će svoje saradnice nakon službenog puta počastiti kolačima.

Aleksandar Vulin

DRŽAVA ĆE BITI UZ MAJKE I ŽENEMinistar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin Dan žena provešće sa ženama iz ugroženih porodica u Vranju.- Bolji i lepši deo našeg života zaslužuje pažnju svakog dana, ne samo 8. marta. Danas ću biti u Vranju sa ženama iz ugroženih porodica, koje su svojim radom promenile svoj život i život svoje dece. To je i poruka koju želim da čuje Srbija: da će država biti uz majke i žene koje su rešile da upravljaju svojim životom i da smo prvi put obezbedili subvencije za zapošljavanje žena žrtava porodičnog nasilja - navodi Vulin, koji će, ukoliko mu vreme to dozvoli, suprugu izvesti na večeru.

Milan Krkobabić ČASTI ŽENE KAFOM I ČAJEMMinistar bez portfelja zadužen za razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić čestitao je svim ženama njihov praznik.- Želim da im poručim da više veruju u sebe, bar onoliko koliko mi muškarci verujemo u njih. Ima ih više od nas muškaraca i to je veoma dobro i bitno - ističe on i kaže da će suprugu obradoviti buketom cveća, a svoje saradnice cvetom, kafom ili čajem uz pozitivnu energiju.

Obradujte dragu osobu

DANAS SAMO U KURIRU: Poklon čestitka za Dan žena

Kurir svim damama čestita 8. mart!

Danas se obeležava Međunarodni dan žena.

Iskoristite ovaj dan kako biste nekim dragim osobama kao što su majka, supruga, drugarica, komšinica ili učiteljica, pokazali da vam znače.

Dovoljan je mali znak pažnje, poput čestitke s porukom koju ćete naći u Kuriru, da nekome ulepšate dan!Danas u svakom primerku Kurira na poklon dobijate čestitku s porukom.

Na vama je samo da izaberete primerak novina sa čestitkom koja vam se sviđa...i da je poklonite osobi koja je zaslužuje!

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track