ŽENSKA PARLAMENTARNA MREŽA: Žene u Srbiji nemaju ista prava kao muškarci
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Dan žena

ŽENSKA PARLAMENTARNA MREŽA: Žene u Srbiji nemaju ista prava kao muškarci

Društvo -

BEOGRAD - Ženska parlamentarna mreža poručila je danas da se o pravima žena mora govoriti svaki dan, a ne samo 8. marta ističući da u Srbiji žene i dalje nemaju ista prava kao muskarci.

U Srbiji je zaposleno 40 odsto žena, 26 odsto žena su preduzetnice, 15 procenata žena samostalno obavlja posao, samo 8 odsto žena su predsednice opština ili gradonačelnice, oko 15 procenata žena učestvuje u izvršnoj vlasti i za isti posao nisu jednako plaćene kao muškarci, navodi se u saopštenju.

"Izbori za predsednika Srbije prilika su da kandidati daju odgovore šta će učiniti da ovi procenti budu veći. To čeka 51,7 odsto građana naše zemlje, odnosno - žene Srbije", poručila je Ženska parlamenatrna mreža.

"Međunarodni dan žena, 8. mart, prilika je da se podsetimo svih žena koje su ostavile dubok trag u našoj istoriji, ali i da pošaljemo poruku da se o pravima žena u Srbiji mora govoriti svakog dana, a ne samo na današnji dan", saopštila je Ženska parlamentarna mreža.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

One smatraju da je položaj žena u Srbiji poboljšan, ali da one i dalje nemaju jednaka prava kao muškarci.

"Zato je neophodno istrajati u toj borbi. Usvajanjem rodno odgovornih javnih politika, država ima vodeću ulogu u stvaranju uslova za rodnu ravnopravnost", navodi se u saopštenju.

"Naš zajednički cilj mora da bude stvaranje uslova u kojima će jedino merilo uspeha biti - rad i postignuti rezultati, a ne činjenica da li ste muškarac ili žena", ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, skupština Srbije prepoznala je potrebu za jačanjem rodne ravnopravnosti i snažno podržala rad Ženske parlamentarne mreže, koja okuplja poslanice svih stranaka.

One podsećaju da je izglasan i Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i uveli rodno odgovorno budžetiranje sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track