KOPAONIK BIZNIS FORUM: Nema srpske privrede bez srpskih privrednika

Privrednici o investicijama u našoj zemlji

KOPAONIK BIZNIS FORUM: Nema srpske privrede bez srpskih privrednika

Društvo -

Jedan od najvećih problema domaćih privrednika je što nemaju isti tretman kao i strane kompanije

Bez investicija nema prosperiteta, poruka je sa juče održanog panela na Kopaonik biznis forumu o doprinosu stranih i domaćih investitora razvoju Srbije.

- Suština je da Srbija ima potencijal, ali to nikako da realizujemo. Da bismo imali stabilan razvoj, moramo da imamo godišnje jedno četiri milijarde dolara. Lično mislim da je to realno i toliko je polja gde je moguće investirati u Srbiju, od poljoprivrede, energetike, IT polja, turizma... Problem je što nemamo isti tretman prema domaćim i stranim investitorima. Strancima se daju i subvencije i hale, a ne znam koliko je srpskih firmi to dobilo. Želimo da imamo isti tretman kao i stranci, nema srpske privrede bez srpskih privrednika - rekao je Zoran Drakulić, predsednik SPK Privrednik, i naveo primere domaćih privrednika koji žele da ulažu novac u ovu zemlju, ali ne mogu da dobiju dozvolu godinama.

Vladislav Lalić, direktor za razvoj kompanije „Ikea“ za jugoistočnu Evropu, istakao je da jednakost domaćih i stranih investitora doprinosi razvoju zemlje.- Veliko mi je zadovoljstvo što se otvaranje „Ikee“ u Beogradu željno iščekuje. Priča o „Ikei“ u Srbiji traje 25 godina i konačno smo doživeli da smo tu u potpunosti. Samo infrastruktura koju radimo koštaće 9,6 miliona evra. Ulažemo u ljude i to je naša najveća investicija, i osim što dajemo radna mesta, mi ulažemo i u razvoj ljudi. Planiramo još mnogo investicija ovde, a dugoročni plan je da otvorimo još jednu robnu kuću u Beogradu. Apsolutno se zalažemo za jednakost između domaćih i stranih investitora, to doprinosi tržišnoj utakmici i privrednom rastu zemlje - rekao je Lalić.Panelu je prisustvovao i Branislav Grujić, predsednik PSP Farma, dok gradonačelnik Beograda Siniša Mali, iako je bio najavljen, nije došao na KBF.E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track