MINISTARSTVO ZDRAVLJA Vekić: Elektronski recepti stižu početkom leta
Foto: Thinkstock

Panel Zdravstvo u Srbiji

MINISTARSTVO ZDRAVLJA Vekić: Elektronski recepti stižu početkom leta

Društvo -

KOPAONIK - Za tri godine je mnogo urađeno u oblasti zdravstva, posebno u dva domena, uvođenju informacionog sistema i unapređenju lečenja onkoloških pacijenata, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić.

On je i dodao da se početkom leta očekuje uvođenje e - recepata.

Vekić je, na panelu "Zdravstvo u Srbiji: nedostaci i kako ih izlečiti" na Kopaonik biznis forumu, podsetio da je srpsko zdravstvo 2013. godine bilo poslednje na evropskoj lestvici, da je 2014. napredovalo za tri, a 2015. za još tri mesta, dok je prošle godine rangirano na 24. mestu, od 36 zemalja.

Veliki korak je, kako je rekao, napravljen u dva domena, uvođenja informacionog sistema i unapređenje lečenja onkoloških pacijenata.

Vekić je podsetio da je nabavljeno sedam novih linearnih akceleratora, uz gama nož, tako da imamo osam sofisticiranih aparata za onkologiju.

Uvođenje informacionog sistema doprinelo je velikom iskoraku kada je reč o zakazivanju specijalističkih pregleda, rekao je Vekić ilustrujući to podatkom da je u aprilu prošle godine bilo 160.000 zakazanih termina za specijalističke preglede, dok je danas ta brojka 1,2 miliona termina, na svim nivoima.

"To je ozbiljan iskorak i dalje radimo na unapređenju sistema", rekao je Vekić i najavi da će uskoro biti uveden e-recept, koji će omogućiti da hronični pacijenti koji "opsedaju" domove zdravlja ne odlaze na preglede, već direktno u apoteku, gde će podizati terapiju.

Kako je rekao, uvođenje e-recepta očekuje se početkom leta. On je dodao da niko ne spori da u našem zdravstvu ima problema i ukazao da nema ozbiljne reforme u zdravstvu bez investicija, odnosno bez daljeg napretka ekonomije.

"To povlači i pitanje zadržavanja stručnjaka, moramo da stvorimo uslove da zadržimo ljude i finansijskim momentom i uslovima rada", rekao je Vekić.

Vekić je ukazao da treba raditi i poboljšati situaciju kada je reč o lečenju hroničnih nezaraznih bolesti, a to su srčana oboljenja, dijabetes, i još napora u domenu onkologije.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"To je sve ono na čemu ćemo raditi kroz adekvatniju dijagnostiku, nabavku aparata i nabavku inovativnih lekova. Imamo ciljeve, viziju i planove da unapređuejmo sistem", rekao je Vekić.

On je spomenuo i set novih zakona, rekavši da je 14 zakona, među kojima dva krovna - o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj zaštiti, već završeno i očekuje se uđu u skupštinsku proceduru.

Direktorka RFZO Verica Lazić podvukla je da je budžet Fonda ove godine 228,6 milijardi dinara, što je 6,9 milijardi više nego lane, a od toga se najviše izdvaja za zdravstvenu zaštitu, 212 milijardi dinara.

Povećana su i sredstva za lekove, dok je čak 1,1 milijarda izdvojena za lečenje retkih bolesti, dodala je Lazić.

Kako je rekla, više novca je izdvojeno i za inovativne lekove, navodeći da je u Srbiji na pozitivnu listu stavljeno 23 nova inovativna leka, osam za pedijatrijske pacijente, po četiri za hematološka oboljenja i transplantaciju i sedam za onkološke pacijente.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track