Srbiji neće biti ukinut bezvizni režim

Vladimir Petronijević

Srbiji neće biti ukinut bezvizni režim

Društvo -
Nije nam mesto u kategoriji zemalja, poput Rusije, Avganistana, Iraka i Somalije, iz kojih odlazi veliki broj azilanata

BEOGRAD - Izvršni direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević izjavio je danas da veruje da Srbiji neće biti ukinut bezvizni režim koji ima sa članicama Evropske unije i dodao da trend onih koji traže politički azil u Uniji opada.

Petronijević je kazao da se Srbija i dalje nalazi na visokom petom mestu po broju traženja političkih azila.

Prema njegovom mišljenju, Srbiji nije mesto u kategoriji zemalja, poput Rusije, Avganistana, Iraka i Somalije, iz kojih odlazi veliki broj azilanata, ali da sa činjenicom da svakog trenutka možemo izgubiti bezvizni režim, kako je dodao, "živimo od onog momenta kada su vize ukinute".

"Broj onih koji su tražili azil u zemljama EU iz Srbije se 2011. godine smanjio u odnosu na 2010. godinu... Verujem da do ukidanja bezviznog režima neće doći i to je nešto što je naša zemlja uspela da ostvari u procesu evropskih integracija", rekao je Petronijević gostujući na RTS.

U novembru, kako je dodao, Evropski parlament treba da usvoju regulativu koja će omogućiti zemljama članicama EU da zahtevaju određenoj zemlji suspenziju bezviznog režima. On je dodao da će u Srbiji uvek postojati konstantna opasnost od ukidanja bezviznog režima.Kako je objasnio, debata o toj regulativi u Uniji otvorena je kada je uočeno da veliki broj azilanata dolazi iz severne Afrike i traži utočiste i prebivalište u zemljama u EU.

"Ovde je reč da se u potpunosti revidira način upravljanja šengenskim prostorom.

Neke žemlje članice žele više ovlasćenja i diskrecije da u slučaju većeg priliva migranata urede unutrašnje kontrole između zemalja članica", dodao je Petronijević.

Prema njegovim rečima, do suspenzije može doći ukoliko postoji naglo povećanje vise od 50 odsto onih koji traži zahteve za azil, ako postoji vise od 50 odsto onih koji jesu prekoračili diozvoljeni boravak u zemljama EU ili isto toliko procenata zahteva za povratak, odnosno readmisiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track