NAJVEĆE GROBLJE U VRANJU U PROBLEMU: Na crkvu čekaju 20 godina
Foto: Tatjana Stojković

Samo temelji stoje

NAJVEĆE GROBLJE U VRANJU U PROBLEMU: Na crkvu čekaju 20 godina

Društvo -

Groblje čeka na crkvu skoro 20 godina Iako se na Bunuševačkom groblju najvećem u Vranju crkva gradi skoro 20 godina, gradnja nije stigla dalje od temelja.

Prvi pokojnik na tom groblju sahranjen je 1981. godine, a krajem devedesetih godina krenulo se sa pričom o izgradnji božijeg hrama. Nakon udarenog temelja pre nekoliko godina radovi su potpuno stali zbog nedostatka sredstava. Para tada nije bilo ni u gradskoj kasi niti u crkvenoj opštini Eparhije vranjske.Iz crkvene opštine u tom gradu konačno, najavljuju dobre vesti I nastavak izgradnje na proleće posle Uskrsa. Grad je formirao Odbor za izgradnju hrama, a gradski oci najavili su i izdvajanje sredstava iz gradskog budžeta za nastavak radova na crkvi.

Foto Tatjana Stamenković
Foto Tatjana Stamenković

Otac Stanislav Petrušević kaže da je nastavak izgradnje nakon udaranja temelja bio potpuno neizvestan, ali da se na svu sreću situacija polako menja. "Na čelu Odbora koji ima dvadesetak članova je vladika vranjski Pahomije, a potpredsednik je gradonačelnik dr Slobodan Milenković Gradonačerlnik je obećao da će iz gradskog budžeta biti uplaćeno milion dinara za početak. Samo da se hram stavi pod krov ne može bez deset miliona dinara. Da je pokrijemo stavimo stolariju, da mogu da se drže opela u crkvi", objašnjava otac Stanislav Petrušević. On kaže da crkvena opština nema odakle da izdvoji novac, jer je u obavezi da ulaže i u održavanje postojećih hramova na području grada Vranja.

"Mnogo je važno da Bunuševačko groblje što pre dobije crkvu narod se maltrretira, a i mi sa narodom. Pokojnik ide na opelo u crkvu na Šapranačkom groblju pa onda ga prevozimo do Bunuševačkog . Sve je otežano, ali šta da se radi", kaže otac Stanislav i dodaje da je planirano da novoizgrađena crkva ima i svoju mrtvačnicu. On navodi da ima ljudi koji su spremni da daju dobrovoljne priloge, jer nisu zadovoljni što su radovi na hramu stali. Momir Stojilković, direktor „Komrada“ kaže da se Bunuševačko groblje ubrzano širi i da je preko potrebno proširiti parcelu za sahranjivanje, ali da nije potpuno završena eksproprijacija zemljišta.

"Samo jedan deo je imovinski pravno rešen, a vlasnici su isplaćeni i to zemljište treba da se privede nameni. Što se tiče izgradnje hrama na Bunuševačkom groblju formiran je Odbor za izgradnju, uključen je i „Komrad“ i mislim da će sada to brže da ide. Treba da se vidi kakva je situacija oko projekta i koliko para treba obezbediti, da se obezbede i donatori za izgradnju", navodi Stojilković.Prema njegovim rečima na Šapranačkom gradskom groblju koje u jednom delu pripada Eparhiji vranjskoj, a u drugom „Komradu“ novih površina za sahranjivanje pokojnika takoreći i da nema više.

"U delu koji pripada „Komradu“ nema više mesta za sahranjivanje. Svako grobno mesto ima svog vlasnika i zakupnina se obnavlja na deset godina. Održavanje grobnog mesta na godišnjem nivou iznosi 1.700 dinara i zakup je na deset godina. Grobno mesto od koga vlasnik odustane i ne obnavlja zakupninu za šta postoji evidencija izdaje se novom pokojniku", objašnjava Stojilković.

Zakup i obnova grobnog mesta plaćaju se i u delu koji pripada Eparhiji vranjskoj. Kako se saznaje i u tom delu ostalo je svega par slobodnih mesta za sahranjivanje. I Vranjanci čiji su rođaci sahranjeni na Bunuševačkom groblju objašnjavaju da je daleko komplikovanije organizovati sahrane na tom groblju, a sve bi bilo jednostavnije da je crkva sagrađena. "Problem je prevoz zbog udaljenosti groblja. Pokojnik se preuzima iz mrtvačnice odvozi na opelo u crkvu na Šapranačkom groblju. Nakon toga se prebacuje na Bunuševačko groblje gde se sahranjuje. Za rodbinu pokojnika je u tim teškim trenucima, to velika muka", priča D.P.koji je nedavno sahranio dedu. U Vranju je u subotu, na zimskim Zadušnicama bila velika gužva. Vranjanci su odali poštu pokojnima na oba groblja Šapranačkom i Bunuševačkom.

T. Stamenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track