MINISTARSTVO ZDRAVLJA POSLUŠALO ŠABIĆA: Dostavljene nove lozinke za portal Moj doktor
Foto: Beta

Postupili po naredbi poverenika

MINISTARSTVO ZDRAVLJA POSLUŠALO ŠABIĆA: Dostavljene nove lozinke za portal Moj doktor

Društvo -

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaj i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da ga je Ministarstvo zdravlja obavestilo da je postupilo po njegovoj naredbi i korisnicima portala "Moj doktor" dostavilo nove, posebno strukturisane, lozinke za pristup tom sistemu, umesto loših i rizičnih.

Ministarstvo je Povereniku dostavilo dokumentaciju u kojoj je navedeno da su postupili po njegovoj naredbi i umesto nefunkcionalnih, loših i rizičnih mera "zaštite" svim ustanovama koje koriste Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) dodelilo nove adrese elektronske pošte u okviru sistema "Moj doktor".

Nove šifre dodeljene su i licima koja u tim ustanovama imaju pristup IZIS, a obaveza je tih lica da prilikom prve prijave u sistem promeni lozinku.Dostavljanje novih lozinki korisnicima izvršeno je na nove adrese u okviru sistema "Moj doktor", uz korišćenje enkripcije. Ministarstvo zdravlja je napravilo Uputstvo za korišćenje službene e-mail adrese ustanove i Proceduru za postupanje sa korisničkim nalogom i lozinkom za korisnike IZIS, kojima je odredilo način korišćenja istih i utvrdilo obavezu čuvanja njihove tajnosti.

"Poverenik očekuje da Ministarstvo zdravlja obezbedi trajni, ozbiljan nadzor nad funkcionisanjem preduzetih mera, s obzirom na izuzetan, nesporni značaj zaštite ličnih podataka pacijenata i medicinskih radnika od neovlašćenog pristupa odnosno zloupotreba, naglašen ne samo Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, nego i Zakonom o pravima pacijenata i Zakonom o zdravstvenom osiguranju", naveo je Šabić.

Šabić je je više puta, od oktobra 2016. godine Ministarstvu ukazivao na "veoma zabrinjavajuće, ozbiljne nedostatke" u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti u okviru IZIS. Poverenik je na to upozorio i Vladu Srbije, a redovno je o tome obaveštavao javnost.Poverenika je o postupanju Ministarstva po njegovim preporukama obavestio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja