VAŽNO JE KO VAS ŠIŠA Frizeri na ekstra pregledima da ne bi ZARAZILI MUŠTERIJE! Kazne i za duge nokte
Foto: Filip Plavčić

Cena sanitarnog skočiće im duplo

VAŽNO JE KO VAS ŠIŠA Frizeri na ekstra pregledima da ne bi ZARAZILI MUŠTERIJE! Kazne i za duge nokte

Društvo -

Od pre nekoliko meseci svi frizeri su obavezni da tokom sanitarnih pregleda odrade dodatne laboratorijske analize, što će ih koštati duplo više nego do sada.

- Nije mi jasno zašto su sada uvedeni dodatni pregledi. Ranije su frizeri odlazili samo na pregled ruku i pluća, a od sada će biti obavezan i bris grla i nosa, kao i analiza uzorka stolice. Ipak naš posao nije vezan za hranu ili nešto delikatnije, zbog čega bi bila potrebna ovolika predostrožnost - smatra frizerka Lidija Nikolić.

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ona dodaje da će sadašnji pregledi gotovo duplo poskupeti i pita se šta rezultati obavljenih analiza mogu da im donesu.- Šta sad to znači? Da ako analize pokažu da imam neku bakteriju u nosu ili grlu, neću moći da radim - pita se Lidija Nikolić.

Ova promena, međutim, deo je pravilnika o obaveznim zdravstvenim pregledima određenih kategorija zaposlenih lica u objektima pod sanitarnim nadzorom, obaveznim i preporučenim zdravstvenim pregledima kojima podležu određene kategorije stanovništva.

Ovi pregledi obavezni su za frizere

U njemu se detaljno navodi da su za frizere obavezni pregledi na oboljenja kože, noktiju i dlake, vidljive sluzokože i tuberkuloze, rendgensko snimanje pluća, laboratorijski bris ždrela i nosa i laboratorijski pregled stolice, a ovakvi sanitarni pregledi rade se na svakih šest meseci.

Kazne i zbog dugih noktiju

Prve kazne su, navodno, već počele.- Koleginici je nedavno došla inspekcija i uručila joj kaznu jer je na zdravstvenom pregledu odbila da skrati nokte - žali se Lidija.

(Blic/Ana Ristović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track