BRNABIĆEVA O RACIONALIZACIJI JAVNE UPRAVE: Pojedinim samoupravama biće dozvoljeno zapošljavanje
Foto: Stefan Jokić

Ministarstvo analizira situaciju

BRNABIĆEVA O RACIONALIZACIJI JAVNE UPRAVE: Pojedinim samoupravama biće dozvoljeno zapošljavanje

Društvo -

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas da neće biti linearnog smanjivanja broj zaposlenih u državnoj upravi i lokalnim samoupravama, već da će pojedinim opštinama biti dozvoljeno zapošljavanje.

Brnabić je novinarima rekla da će, na primer, Pirotu i Paraćinu biti dozvoljeno zapošljavanje novih radnika, dok su među opštinama koje imaju najveći broj zaposlenih u odnosu na optimalan broj Prokuplje i Smederevska Palanka, u kojima radi i do dva puta više ljudi nego što je potrebno.

Te dve opštine su među onima koje će morati da smanje broj zaposlenih u okviru racionalizacije javne uprave, budući da u njima radi između 850 i 900 ljudi, dok se otpimalan broj kreće između 350 i 400.

Kaže da država ne može sada da im naloži da se racionalizuju i da otpuste 200 do 300 ljudi, ali da će odlukom o maksimalnom broju zaposlenih do 2020. godine optimalizovati te opštine, tako da budu održive.Ministarka je novinarima rekla da se u procesu racionalizacije neće ići na linearno smanjivanje, kao 2015. godine, već da će smanjenje broja zaposlenih ići po lokalnim samoupravama, u zavisnosti od situacije.

Brnabić kaže da ministarstvo u ovom trenutku sprema pisma za sve lokalne samouprave u kojima će ih obavestiti o analizama zaposlenih, kako bi i samouprave mogle da iznesu svoje mišljenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track