Najnovije vesti

RUSKI DOM ŠIROM OTVORIO DVERI POTOMCIMA TOPLIČKIH JUNAKA: Nezaboravno veče u čast srpskih vitezova!
Foto: Kurir

RUSKI DOM ŠIROM OTVORIO DVERI POTOMCIMA TOPLIČKIH JUNAKA: Nezaboravno veče u čast srpskih vitezova!

Društvo

Udruženje Topličana u Beogradu, koje okuplja potomke ratnika u Topličkom ustanku, organizovalo je Ruskom domu Svečanu akademiju povodom 100-godišnjice Topličkog ustanka.

Svečana akademija počela je himnom Bože pravde i ruskom himnom, a zatim molitvom Očenaš u izvođenju hora Pokrov Presvete Bogorodice, pri crkvi Svete Petke u Surčinu (dirigovao je Predrag Stamenković) .Veče je otvorio g. Vasilij Galaktjonov, zamenik  direktora Ruskog doma, a zatim se prisutnima obratio predsednik Udruženja Topličana g. Dragan Vladisavljević.

Topličanin koji je osmislio, napisao scenario i režirao kompletan program je Milan Mirković, umetnički rukovodilac KUD "Gradimir", sa koreografom Bogdanom Krekićem. Pridružio se KUD Kopaonik iz Leposavića sa svojom pevačkom grupom i orkestrom.

 

- Toplica je uvek verna otadžbini bila, nekada je najbolje junake vojsci davala, a vreme prođe od sto godina kada dramska sekcija vojne gimnazije vraća bogatim kulturno umetničkim programom i pesmama sa juga Srbije u izvođenju starijeg vodnika prve klase Igora Jovanovića. Da Topličani vole savremene igre pokazao je Aleksandar Petljanski prvak sveta u plesu sa svojom partnerkom iz Novog Sada.Učestvovalo je ukupno 96 učesnika, a u sali koja ima kapacitet od 400 mesta našlo se čak 640 ljudi. Potomci su došli da budu deo onog sto su njihovi preci nekad davno započeli - "Projekat Slobode i ljudske dostojanstvenosti za vjeki vjekov", čulo se na skupu.


U vreme Prvog svetskog rata Toplički ustanak je predstavljao, u celoj Evropi, sinonim slobodarskog ustanka koji je u samoorganizaciji lokalnih vođa, ustanika i stanovništva pružio otpor bugarskom okupatoru i zverstvima koje su počinili na ovim prostorima. Njegovu Svetost Patrijarha srpskog g. Irineja u Ruskom domu dočekao je protojerej Vitalij Tarasjev, starešina hrama Svete Trojice, Podvorja Moskovske Patrijaršije. Svjatjejši je došao u pratnji đakona dr Aleksandra Praščevića.

 

Njegova Svetost je kazivao o Toplici, ovom istorijskom nemanjićkom području srpskog naroda, kao i o značaju Topličkog ustanka i našoj obavezi da negujemo sećanje na učesnike u tom ustanku, na brojne junake koji se nisu pomirili sa stanjem u kojem su se našli, nego su digli bunu ceneći slobodu iznad svega. U umetničkom delu programa poseban doprinos dali su polaznici Vojne gimnazije u Beogradu, koji su pripremili dramski program o događanjima pred Toplički ustanak. Pitomci Vojne gimnazije  obavili su i ovaj zadatak na vrhunskom nivou sa majorom Jocićem, koji se o njima stara i rukovodi, i koji je pesmom obradovao sve prisutne.

 

Kulturno umetničko društvo „Gradimir“ iz Beograda igrom i pesmom radovalo je sve prisutne iz Topličkog okruga, kao i brojne Beograđane.

 

Crkveni hor „Toplički biseri“ iz Žitorađe je u novom, podmlađenom sastavu sa orkestrom ispunio salu Ruskog doma narodnim duhom, verom koja nas spaja, radošću u kojoj se prepoznajemo. Veliki višegodišnji trud veroučitelja Gorana Antanaskovića iznedrio je nove žitorađske bisere koji pesmom plene srca kako u Srbiji, tako i van njenih granica. Posle završenog programa mladi iz Žitorađe , otac Aleksandar Stojiljković i veroučitelj Goran Antanasković, imali su priliku da razgovaraju sa Patrijarhom srpskim Irinejem.Zahvalnice za neprestanu pomoć i podršku dobili su Njegova Svetost Patrijarh Irinej, protojerej Vitalij Tarasjev, major Radoslav Jocić iz Vojne gimnazije, veroučitelj Goran Antanasković iz Žitorađe, dirigent hora Pokrov Presvete Bogorodice  Predrag Stamenković, kao i još neke ličnosti koje neprestano pružaju pomoć i podršku Udruženju Topličana.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...