DA SE NIKAD NE ZABORAVI: 18 godina od bombardovanja Srbije
Foto: Printscreen

Godišnjica

DA SE NIKAD NE ZABORAVI: 18 godina od bombardovanja Srbije

Društvo -

BEOGRAD - Srbija danas obeležava 18 godina od početka NATO bomradovanja na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Bombardovanje je počelo 24. marta 1999. godine u 20 časova i neprekidno je trajalo 78 dana.

Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture. Procene materijalne štete koju je imala SRJ kreću se od 30 do 100 milijardi američkih dolara.

Akcija NATO poznata u Srbiji kao “Milosrdni anđeo” izvršena je bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, čime su zvaničnici NATO i zemlje članica prekršile međunardono pravo i Povelju UN.

Akcija je usledila posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Procenjuje se da se broj žrtava koje su stradale tokom bombardovanja kreće između 1.200 i 2.500 poginulih, a da je bilo i oko 6.000 ranjenih.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Bombardovanje je obustavljeno 10. juna, kada je potpisan sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije. Istog dana usvojena je Rezolucija o Kosovu i Metohiji po kojoj SR Jugoslavija ima potpunu vlast na teritorijom Kosova i Metohije.

Držаvna ceremonija povodom obeležаvаnjа Dаnа sećаnjа nа žrtve NATO agresije koju će predvoditi premijer Srbije Aleksаndаr Vučić biće održana kod Železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri.

(VIDEO) RANE JOŠ NISU ZARASLE 18 godina od bombardovanja, ovo su napotresniji momenti!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkriće spomen-obeležje "Srpskim majkama" u Domu Vojske Srbije, dok će državni sekretar u Ministarstvu za rad Negovan Stanković položiti venac i odati počast kod spomenika deci stradaloj tokom NATO agresije u parku Tašmajdan.

Godišnjica bombardovanja biće obeležena i na brdu Straževica u Beogradu polaganjem venaca na spomen-obeležje "Glasnik sa Straževice".

Cveće i vence će položiti predstavnici ministarstava, boračkih organizacija, grada Beograda i porodica poginulih vojnika.

U 12.44 Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji otvoriće u svojim prostorijama u Beogradu Spomen sobu "Civilne žrtve NATO agresije".

(Beta, Fonet/Danas, Foto: Printskrin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track