DOKLE VIŠE?! NOVI UDAR NA VOZAČE: Registracija skuplja i do 12.000 dinara!
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Za potvrdu i do 12.000 dinara!

DOKLE VIŠE?! NOVI UDAR NA VOZAČE: Registracija skuplja i do 12.000 dinara!

Društvo -

Ukoliko vam se ne poklapa broj sedišta u vozilu i u dozvoli, morate da nabavite potvrdu, koja može da košta i do 12.000 dinara, i da izvadite novu saobraćajnu dozvolu

Vlasnici kojima broj sedišta u vozilu nije isti kao u saobraćajnoj dozvoli mogli bi da plate i do 12.000 dinara kako bi ispravili ovo neslaganje i registrovali auto, ali i izbegli kaznu.Svaki vozač pravi prekršaj ako nema isti broj sedišta u dozvoli kao u autu. Ovaj prekršaj može da utvrdi policajac koji zaustavi vozilo u saobraćaju, a od pre više od pola godine zaposleni na tehničkom pregledu moraju da reaguju ukoliko uvide neslaganje.

Tada je, naime, počela primena odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja koje se odnose na ispitivanje vozila koje podrazumeva broj sedišta i ostale tehničke podatke u dozvoli.

Neslaganje je negde bilo posledica namere vlasnika da mu vozilo bude registrovano sa više ili manje sedišta nego što ih ima, a negde pogrešne deklaracije proizvođača ili računa kod kupovine.- Tehnički pregledi su obavešteni da moraju da obrate pažnju na ovo, pa su vozačima kojima se podaci nisu poklapali tražili potvrdu o broju sedišta. A nju mogu da daju proizvođači, koji to naplaćuju od 4.000 do 12.000 dinara, a ako oni to iz nekog razloga ne mogu, onda to rade ovlašćene organizacije za ispitivanje vozila i Agencija za bezbednost saobraćaja, gde je ceh oko deset hiljada - navodi Saša Lakić iz Centra za tehničke preglede vozila.S obzirom na to da su iznosi visoki, mnogi su se pobunili, pa je MUP počeo da tehničkim pregledima šalje spiskove određenih marki i tipova vozila koji bez potvrde mogu da prođu pregled.- Ali problem je što ta obaveštenja ne postoje za sva vozila, pa će mnogi morati da plate potvrdu. Na kraju se sve prelomilo na vozačima - navodi Lakić.Na pitanje da li problem potvrde može da se reši uvidom u dosije auta koji je u MUP, on odgovara da je to moguće, ali zahteva da vlasnik ode u policiju i pogleda dosije, a možda ga tamo neće naći ili će biti nepotpun. To je, dodaje on, maltretiranje.

ČINJENICENeka od vozila za koja ne trebaju potvrde„fijat 500“„dajhacu kuore“„pežo 1007“„sitroen C1“„sitroen C2“„lada niva“„porše panamera“„opel astra H tvin top“„seat arosa“CEHpotvrda od proizvođača do 12.000potvrda ovlašćene organizacije 10.000nova dozvola 1.314 dinara

Ekipa Kurira

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

BEOGRAĐANI VOLE BMW, A ŠUMADINCI MAZDU: Ovo su najtraženiji polovnjaci u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track