SLUČAJ ČAČANINA KOJI JE ČUVAO MRTVU MAJKU Vulin: To je krivično delo, treba rešiti problem!
Foto: Dragana Udovičić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

SLUČAJ ČAČANINA KOJI JE ČUVAO MRTVU MAJKU Vulin: To je krivično delo, treba rešiti problem!

Društvo -

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je zatražio sastanak u vladi na kome bi se razmotrila eventualna izmena zakonskih rešenja čime bi se sprečilo da ljudi primaju penziju tako što ne prijave smrt člana porodice, što se nedavno dogodilo u Čačku.

Vulin je na pitanja novinara upravo povodom slučaja Čačanina koji je nekoliko meseci držao u zamrzivaču leš svoje preminule majke kako bi primao i dalje njenu penziju, rekao da je to krivično delo i da taj problem treba sistemski rešiti kako ne bi više postojala šansa da se tako nešto desi.

"Do toga može doći ako nadležna matična služba ne obavesti o smrti, a morala bi po službenoj dužnosti da pošalje umrlicu PIO fondu, koji onda na osnovu nje automatski prekida sa isplatom penzije. Uglavnom u 90 odsto slučajeva nama se građani obraćaju sa zahtevom za nadokandu pogrebnih troškova", naveo je ministar.

On kaže da se tada na osnovu zahteva prestaje sa isplatom penzije, ali ako do toga ne dođe i matična služba ne javi da je konstatovana nečija smrt, PIO ne može da zna da li je neko umro.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track