ISTRAŽIVANJE KORUPCIJE U POLICIJI: Vladimir Božović dobio prestižnu nagradu američke akademije

Podstrek

ISTRAŽIVANJE KORUPCIJE U POLICIJI: Vladimir Božović dobio prestižnu nagradu američke akademije

Društvo -

BEOGRAD – Akademija za krivično-pravne nauke iz SAD-a (Academy of Criminal Justice Sciences) dodelila je prestižnu nagradu Gerhard O.W. Mueller Vladimiru Božoviću, savetniku premijera Srbije za regionalnu saradnju za rad na temu Komparativna studija javnog mišljenja o korupciji u policiji u Hrvatskoj i Srbiji.

Božović je naučni rad uradio zajedno s Valentinom Asančaić sa Univerziteta u Zagrebu, a nagradu su preuzeli 23. marta u Kansas Sitiju.

Ova nagrada se dodeljuje svake godine pojedinicu koji je napravio izuzetan doprinos u oblasti komparativnog/međunarodnog krivičnog pravosuđa.

Zahvaljujući se na nagradi Božović je kazao da ceo život radi ono što voli- uči i istražuje.

“Kada bih se ponovo rodio, i imao priliku da biram, izabrao bih radoznali um pre svih drugih talenata. Predmet mog interesovanja je uvijek bila istina, smisao i univerzalne vrednosti. One su ono što nas čini delom jedne velike porodice – čovečanstva. Da parafraziram staru izreku “svi smo mi plodovi istog drveta, lišće na istoj grani, cveće iz iste bašte, kapi istog okeana”.

- Vrednosti kao što su “pravda je veća od nepravde” ili “ljubav je jača od mržnje” postoje da po njima živimo, a ne da o njima promišljamo i svi mi treba da se trudimo da ih sprovedemo u svakom kutku sveta“, naglasio je Božović.

Božović je prisutne upoznao s činjenicom da su on i koleginica iz dve zemlje koje imaju ratnu prošlost i odnos opterećen brojnim problemima, ali da su našli volju i mogućnost da kritički i naučno osvetle problem koji muči obe zemlje.

“Istražiti problem korupcije u policiji nikada nije politički popularno, a takođe je i sa naučne strane teško i postavlja mnogo prepreka, jer je to fenomen koji izmiče metodološkom i kontrolnom aparatu“, naveo je Božović.

Istraživanje korupcije u policiji

Sproveli su, dodao je, široko istraživanje i cilj je bio da uporede mišljenja o korupciji ispitanika iz Hrvatske i Srbije, kao i njihovo poverenje u državne institucije. Rezultati su pokazali dosta sličnosti, ali, takođe, i mnogo statistički bitnih razlika.

“Kao osoba koja voli istinu, verujem da je nauka u osnovi svakog progresa, i nadam se da smo ovim radom moja koleginica i ja dali mali doprinos našim društvima koji se bore da se izgrade kao društva koja poštuju i promovišu nauku, kulturu i univerzalne vrednosti“, istakao je Božović.

Akademija za krivično-pravne nauke iz SAD-a je osnovana 1963. godine u svrhu podsticanja stručne i naučne aktivnosti u oblasti krivičnog pravosuđa. Akademija promoviše obrazovanje, istraživanje i analizu politika u ovoj oblasti i kod edukatora i kod praktikanata.

(topportal.info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track