NAJAVA LOŠE SEZONE: Malinari očajni i ljuti, cena maline 100 dinara
Foto: Zoran Šaponjić

Uključen alarm

NAJAVA LOŠE SEZONE: Malinari očajni i ljuti, cena maline 100 dinara

Društvo -

Iz preduzeća „Krops“ potvrđeno nam je da će se ove godine, sve vreme trajanja berbe, malina obračunavati po akontnoj ceni od 100 dinara za kilogram

Srpsko-belgijsko preduzeće „Krops i partneri“, čije je sedište u Požegi i čije su cene već godinama reper u otkupu maline u ovom kraju, već potpisuje ugovore s otkupljivačima, posrednicima u otkupu maline, prema kojima je akontna cena maline za ovu godinu - 100 dinara!Ta cena je smešna, katastrofalna, dovešće do propasti proizvođača, do uništavanja malinjaka, tvrdi Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača maline. On dodaje da su hladnjačari dogovorili akontonu cenu od samo 80 dinara za kilogram.- To je smešno, posebno ako se ima u vidu da će ovogodišnji rod maline u Srbiji biti za 50 ili 60 odsto manji u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine rod je u odnosu na 2015. bio manji za 40 procenata, hladnjačari su kupovali malinu u BiH, kupovali sortu polanu u Poljskoj, mešali to s našim vilametom, došlo je do vraćanja robe i velikih problema - nabraja Radović.

Iz preduzeća „Krops“ potvrđeno nam je da će se ove godine, sve vreme trajanja berbe, malina obračunavati po akontnoj ceni od 100 dinara za kilogram:- Akontna cena je početna i zagarantovana, ali nije konačna. Akontna cena nema nikakav uticaj na konačnu cenu niti nagoveštava koliko visoko ona može ići. Odluku da akontna cena bude nepromenljiva tokom berbe doneli smo samo i jedino da bismo sprečili mešetare i nakupce da sve nas dovedu u zabludu.

Preduzeće „Krops“KONAČNA CENA DO POLOVINE AVGUSTAKonačna cena biće određena do 15. avgusta i biće formirana na zajedničkom sastanku sa svim našim dobavljačima. Ta cena može biti i 150, ali i 200, 250 ili 500 dinara, a zavisiće prvenstveno od količine maline koja se ubere u Srbiji, ali i od berbe u Poljskoj - rečeno nam je u preduzeću „Krops“.

Z. Š.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track