1 KLIK I GOTOVO Brnabić: Od 1. juna građani će dobijati dokumenta na jedan klik!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Obuka službenika počinje za desetak dana

1 KLIK I GOTOVO Brnabić: Od 1. juna građani će dobijati dokumenta na jedan klik!

Društvo -

BEOGRAD - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je danas da će od 1. juna početi da se primenjuje Zakon o opštem upravnom postupku koji će omogućiti građanima da dokumenta dobijaju na jedan klik.

- Od juna biće umreženo šest institucija - Ministarstvo državne uprave, MUP, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, PIO, Poreska uprava i Nacionalna služba za zapošljavanje - rekla je Brnabićeva na sastanku o reformama u javnoj upravi kojem prisustvuje više od 150 čelnika gradova i opština u Srbiji, kao i načelnici lokalnih uprava.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona je dodala da će za desetak dana početi obuka službenika za primeni tog softvera. Ministarka je rekla u Sava centru da će tako građani moći da dobiju sve potrebne papire na jednom mestu. Brnabićeva je podsetila da je do kraja 2016. bio rok za lokalne samouprave da prebace svoje matične knjige u elektronski oblik i pozvala one koje još nisu završile taj posao da požure, jer će onda njihovi građani biti diskriminisani. Ona je navela da su lokalne samouprave prebacile svoje matične knjige posle 1946. godine u elektronski oblik 98 odsto, a zajedno sa matičnim knjigama pre 1946. godine 92,2 odsto.

Brnabićeva je naglasila da to nije loše, ali da nije ni naročito dobro pošto je već prošao rok.

- Velika reforma je pred nama, jedna od najvažnijih u mandatu ove vlade - naglasila je Brnabićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track