PAD SRPSKE ČELIČNE PTICE: Na supergalebu srpski piloti šire krila već 33 godine
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

Tragedija na nebu iznad Šapca

PAD SRPSKE ČELIČNE PTICE: Na supergalebu srpski piloti šire krila već 33 godine

Društvo -

BEOGRAD - Školsko-borbeni mlazni avion supergaleb G-4, koji se danas srušio u okolini Šapca, poslednji je serijski proizvodjenji avion jugoslovenske avio industrije i u naoružanju se nalazi 33 godine.

Za jugoslovensko vazduhoplovstvo proizvedeno je ukupno 85 aviona G-4 a pre današnjeg udesa poslednja katastrofa sa tim tipom aviona dogodila se u septembru 2008. godine, kada je na trenažnom letu na aerodromu Batajnica poginuo potpukovnik Ištvan Kanas (43).

(KURIR TV) EKSKLUZIVNO! TRENUTAK PADA AVIONA KOD ŠAPCA: Leteo nisko, pa se srušio uz JEZIV VRISAK!

Prethodna katastrofa srpskog vojnog vazduhoplovstva dogodila se 13. marta 2015. godine, kada se srušio transportni helikopter Mi-17, u kojem je poginulo sedam ljudi.

(VIDEO) OVO JOŠ NISTE VIDELI: Ovako izgleda supergalebov niski let iznad auto-puta

Supergaleb je razvijen u Vazduhoplovno-tehničkom institutu u Žarkovu a prvi prototip aviona poleteo je 18. jula 1978. godine. Serijska proizvodnja počela je 1983. godine a uvodjenje u operativnu upotrebu počelo je naredne godine.

OTKRIVENI TAJNI DOKUMENTI CIA: Amerikanci snimali SUPERGALEB celu deceniju, propalo 10 MILIJARDI!

Avion se pokreće britanskim motorom "rols-rojs vajper" i razvija maksimalnu brzinu od 910 kilometara na sat. Od naoružanja nosi dvocevni top GŠ-23, kalibra 23 milimetara, i nešto manje od dve tone bombi i raketa.

U Vojsci Srbije G-4 se koristi u 252. školsko-trenažnoj avijacijskoj eskadrili u Batajnici, 241. lovačko-bombarderskoj eskadrili u Kraljevu i u Sektoru za letna ispitivanja.

Šest aviona G-4 Supergaleb kupila je početkom 1990-ih godina tadašnja Burma, a ti avioni su korišćeni u Ratnom vazduhoplovstvu Republike Srpske i u Crnoj Gori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track