PROFITIRALI OD GENOCIDA: Ustaše srpsko blago sklonile u Vatikan?!
Foto: AP

Zločin NDH i Svete stolice

PROFITIRALI OD GENOCIDA: Ustaše srpsko blago sklonile u Vatikan?!

Društvo -

Novac, zlato, nakit i slike koje su tokom II svetskog rata Hrvati u NDH oteli od našeg naroda završili u trezorima u Rimu

Novac, zlato, nakit, umetničke slike i druge dragocenosti, koje su tokom Drugog svetskog rata Hrvati u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) oteli od Srba, Jevreja i Roma, završili su u trezorima vatikanske banke!Ovo tvrdi grupa američkih građana srpskog i jevrejskog porekla, koja pred američkim sudom već godinama vodi postupak protiv Vatikanske banke, o čemu piše nedeljnik Ekspres.Postupak protiv vatikanske banke Institut za religijske poslove pokrenuo je američki advokat Džonatan Levi iz advokatske kancelarije „Brimstoun“ iz Vašingtona u ime više od hiljadu preživelih potomaka Srba, Hrvata i Jevreja.Pismo kardinalu- Gospodine kardinale, na depozitu Instituta za religijske poslove u Vatikanu nalazi se ratno ustaško blago. Ovo zlato, poluge srebra i druge vrednosti ustaški režim je krao od Srba, Roma i Jevreja. Naši klijenti, oni koji su preživeli Holokaust, uključujući organizacije u Srbiji i SAD, traže povraćaj svoje imovine - stoji u pismu koje je Levi uputio kardinalu Atiliju Nikori, predsedniku Finansijskog odbora u Vatikanu.U pismu Levi insistira da vatikanska komisija pokrene istragu o tvrdnjama o „pranju novca i zadržavanju imovine žrtava Holokausta u Hrvatskoj“.

Narodne vođe u NDH... Ante Pavelić i Alojzije Stepinac
Narodne vođe u NDH... Ante Pavelić i Alojzije Stepinac

Papa posrednikInače, i ranije su pojedini istoričari navodili da je Ante Pavelić, osnivač i vođa ustaškog pokreta, krajem maja 1945. godine iz Zagreba stigao u Grac sa dvadesetak kamiona u kojima se nalazilo tzv. ustaško blago. Nakon toga, u pratnji deset kamiona stigao je u Rim, u manastir San Đirolamo. Viđen je u društvu fra Krunoslava Draganovića i visokih oficira britanske vojske.- Sve te dragocenosti predate su u Institut za religijske poslove, a u tom poslu je posredovao monsinjor Montini (kasnije postao papa Pavle VI). Fra Draganović je isprva poricao da se tako nešto desilo i da je posredi zavera Titovih komunista, ali je ubrzo pred argumentima bio sateran u ćošak - ispričao je Bil Goven, oficir američkog OSS (preteča CIA).O kojoj količini blaga je reč, navodno postoje podaci u državnom arhivu Hrvatske i u Vatikanu. Veruje se da je deo dragocenosti u vrednosti od 600 miliona dolara pohranjen u tamošnjoj nadbiskupiji u Gracu, dok je drugi deo, koji iznosi oko 1,2 milijarde, završio je u trezorima Vatikana.

Finansirali i ratDIJAMANTI ZA ORUŽJENovac od otetih dragocenosti navodno je korišćen za finansiranje ustaške emigracije u posleratnom periodu, ali i za finansiranja rata u SFRJ, odnosno za naoružavanje novostvorene hrvatske vojske.

Krvavi profitZA DAN ODNETA TONA ZLATAKako Ekspres navodi, u Hrvatskom državnom arhivu nalazi se preko 20.000 dosijea koji dokumentaju otimačinu. Tako su 11. januara 1941, samo dan nakon proglašenja NDH, iz zgrade Jevrejske opštine u Zagrebu odneta 1.104 kilograma zlata. Na području Bosanske Krajine oduzeto je više od 100.000 komada krupne stoke i više od 200.000 komada dukata.

REAGOVANJAPatrijarh IrinejO tome se još odavno govoriPatrijarh srpski Irinej priznaje za Kurir da uopšte nije iznenađen ovim navodima.- To je poznata priča. O tome su mnogi govorili, i to odavno. Ne bih bio iznenađen ako bi se ispostavilo da je to tačno. Sve je moguće, ali do sada nisam video nikakve konkretne dokaze za to - navodi srpski patrijarh i dodaje da je moguće da su te pare poslužile i da se finansira rat u SFRJ.Predrag Marković, istoričarFinansirali operaciju „Pacovski kanali“Istoričar Predrag Marković kaže da su se mnogi istoričari bavili ovim problemom.- Akcija spasavanja nacista zvala se „Pacovski kanali“ i mnogi smatraju da su pare otete od žrtava korišćene upravo za to. Tema o Vatikanu i da su ogromne sume novca završile tamo je zanimljiva, ali je pitanje u kojoj meri je to tačno i da li će se ikada dokazati..Miladin Milošević, direktor Arhiva JugoslavijeU Arhivu nema podatakaMiladin Milošević, direktor Arhiva Jugoslavije, kaže da u tom arhivu ne postoji nijedan dokument koji svedoči o ovoj Vatikanovoj krvavoj otimačini.- Međutim, to ne mora da znači da se nije desilo. Vrlo je moguće da su službe informacije o tome vlastima dostavljale diplomatskim putem. Činjenica je da su ogromna sredstva ukradena i moglo bi biti da su završila u Vatikanu, ali u Arhivu ne postoje dokazi za to.

Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track