PITANJE O SLONU ZBUNILO ĐAKE: Iznenadiće vas šta nisu znali na maloj maturi! DA LI VI ZNATE ODGOVOR
Foto: Dragana Udovičić

Proba za polaganje

PITANJE O SLONU ZBUNILO ĐAKE: Iznenadiće vas šta nisu znali na maloj maturi! DA LI VI ZNATE ODGOVOR

Društvo -

Učenici osmog razreda juče odgovarali na pitanja iz maternjeg jezika, istorije, hemije i fizike i shvatili da za malu maturu moraju još mnogo da uče

U osnovnim školama u Srbiji osmaci su juče polagali probni test iz maternjeg jezika i kombinovani test, a najviše muka su im zadala pitanja iz istorije.Budući mali maturanti u petak su polagali probni test iz matematike, na kom su se najslabije snašli sa zadacima iz geometrije. Učenici beogradske Osnovne škole „Drinka Pavlović“ uglas su se juče složili da su pitanja iz istorije bila najteža i da su od silnog učenja pomešali godine, te tako većina nije bila sigurna kada je bio Prvi srpski ustanak, a koje godine je Napoleon krenuo u pohod na Rusiju.

- Test iz srpskog mi je bio lakši, dok je kombinovani bio veoma težak, posebno pitanja iz istorije. Bile su navedene bitke i godine Prvog srpskog ustanka i Napoleonovog pohoda na Rusiju... Nisam to baš znala najbolje. Iz srpskog sam pogrešno odredila književni rod i vrstu. Nisam zadovoljna kako sam uradila - rekla nam je Katarina, koja planira da upiše gimnaziju.Njena drugarica Mija dodaje da su je namučili zadaci iz fizike, hemije i istorije:- Istoriju kao da nisam učila, kao da nikad nisam čula za te stvari, a jesam. Srpski sam skoro sve uradila, ali je bilo mnogo dugačkih tekstova, nisam mogla da se koncentrišem.

Sram ih bilo što zadaju glavobolju đacima... Napoleon i Karađorđe
Sram ih bilo što zadaju glavobolju đacima... Napoleon i Karađorđe

Maša kaže da se namučila oko hemije i fizike i, naravno, istorije:- Zadatak sa vatima i voltima mi je bio baš težak. Bilo je pitanje i da li određeni materijali provode struju, iz istorije mi je sve bilo teško, najviše godine da povežemo sa događajem, nisam znala skoro ništa. Moraću da učim mnogo više nego do sada, planiram da upišem Petu beogradsku gimnaziju.Bilo je i onih koji su zadovoljni kako su uradili.- Istorija je bila najteža, ali sam iz sva tri testa sve uradila i zadovoljna sam - ponosna je Nevena.Cilj probnog testiranja je da se vidi koliko učenici znaju i da se upoznaju sa načinom testiranja. Završni ispit za male maturante zakazan je za 14, 15. i 16. jun. Prvog dana radiće se test iz maternjeg jezika, drugog test iz matematike, dok je za treći dan zakazan kombinovani test.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Da nije žalosno, bilo bi smešnoSLON IMA KRLJUŠTPitanje koje je zbunilo male maturante bilo je da li slon ima dlaku.- Imali smo ponuđeno zmija, žaba, slon i još jednu životinju, a pored krljušt, dlaka, sluzava koža i da odredimo ko šta od njih ima. Skoro svi smo stavili da slon ima krljušt, a slon ima dlake - kaže Mija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track