DANAS JE VELIKI ILI ZAVALITI UTORAK Ne pevajte i ne igrajte! Na današnji dan ništa se ne proslavlja!
Foto: Beta/Ilustracija

Izbegavaju se sva veselja

DANAS JE VELIKI ILI ZAVALITI UTORAK Ne pevajte i ne igrajte! Na današnji dan ništa se ne proslavlja!

Društvo -

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki utorak, drugi dan Strasne sedmice odnosno nedelje stradanja.

Vernici ovaj dan provode u miru i molitvama jer se na ovaj dan ne peva, ne igra i ništa se ne proslavlja. Dan se provodi kod kuće, mirno i u čitanju molitvi, iščekujući najveći hrišćanski praznik Vaskrs, koji svedoči o planu Gospoda Boga za spasenje ljudskog roda.

Danas je dan strogog posta, uzme se tek pomalo vode ili kafe. Vernici se trude neka taj obrok bude što oskudniji i prostiji.

U časovima ovog dana, kao i prethodnog i narednog, čita se čitavo Četverojevanđelje, i to tako što se Jevanđelje po Mateju pročita iz dva puta, Jevanđelje po Marku takođe iz dva puta, Jevanđelje po Luki iz tri puta i Jevanđelje po Jovanu iz dva puta, ali samo do početka opisa stradanja Isusa Hrista, tj. do reči: "Sada se proslavi Sin Čovečiji..."

POČELA JE STRASNA SEDMICA: Danas je Veliki ponedeljak, pridržavajte se ovoga!

Na taj način tokom ova tri dana (ponedeljak, utorak, sreda) na svakome od tri časa - trećem, petom i devetom, biva po jedno čitanje, što je ukupno devet čitanja.

(EPK/Wikipedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track