NAJNOVIJE U AMERICI
Foto: Promo

NAJNOVIJE U AMERICI

Društvo -

„Pričaj srpski da te ceo svet razume“! Ova fraza, koju svi sa ponosom izgovaraju, a naročito oni koje su životne okolnosti odvele daleko od otadžbine, polako odlazi u zaborav! Kako bi se stalo na put zaboravu maternjeg jezika, dijaspori koji živi širom daleke Amerike, srpske dečje knjige približene su na samo „klik“ od njih.

Naime, od nedavno je našim ljudima, sa prebivalištem u Americi omogućeno da knjige napisane na maternjem jeziku, kupuju „on line“. Prodaja se odvija putem sajta serbianchildrenbooks.com, gde roditelji, zajedno sa mališanima, mogu odabrati njima zanimljive knjige. Dovoljno je da kliknete OVDE, izaberete knjigu i već za nekoliko dana ona Vam stiže na kućnu adresu, bez obzira na to u kom ste delu Amerike.Pažljivim odabirom, za početak je izdvojedno oko osamdeset naslova najboljih srpskih izdavača, među kojima se nalaze, prevashodno, radne sveske, namenjene najmlađima i deci školskog uzrasta, kako bi, paralelno sa engleskim jezikom, sa kojim su u svakodnevnom kontaktu, podjednako dobro savladali maternji jezik. Knjige su dostupne i na latinici i na ćirilici, a od nedavno je u ponudi i pravoslavna literatura na engleskom jeziku. Čnjenica da žive daleko od domovine, kao i da je zbog razdaljine retko posećuju, u velikoj meri uticala na to da oni koji se u Americi izjašnjavaju kao Srbi, ćirilicu ne znaju dovoljno dobro. Pri tom, kroz svaku knjigu se provlače delovi srpske istorije, istorijske ličnosti, te se deca, učeći slova, upozaju sa srpskom kulturom.

U okviru sajta, pokrenut je i blog, namenjen roditeljima, sa konkretnim, stručnim savetima, kako da kod svoje dece poboljšaju grafomotoriku. Cilj bloga je i da se roditelji usmere kako da na pravilan način prepoznaju interesovanja, talenat i inteligenciju svoje dece, kao i koja literatura im u tome može pomoći, i najbitnije, kako da deci približe značaj pisane reči i obrazovanja.

Da našim ljudima u Americi nedostaje mnogo toga sa ovih prostora, najbolje govori podatak da za ovim knjigama vlada veliko interesovanje i da je za vrlo kratko vreme prodat neočekivani broj knjiga. Knjige su nepogrešivo najbolji pokloni, pa je tako, najveća pomama za srpskim knjiga bila pred novogodišnje praznike, a ove knjige postale su apsolutni hit, te se vrlo često poklanjaju i za rodjendane. Zadovoljni čitaoci putem Facebook stranice svakodnevno traže konkretne naslove, savete. Osim toga, upravo su čitaoci ti koji odlučuju koji će knjige biti u ponudi, jer sami daju predloge u skladu sa kojima se dopunjuje izbor naslova na srpskom jeziku, a na teritoriji Amerike.

Kako bi se deca dodatno motivisala i zainteresovala za čitanje, napravljen je i youtube kanal, na kom se objavljuju priče i odlomci iz knjiga koje su u ponudi. Na interesantan način, prestavljene su najpopularnije bajke i basne, koje su za samo mesec dana pregledane po nekoliko hiljada puta.Iako je većina knjiga namenjena mališanima, na sajtu serbianchildrenbooks.com može kupiti i najlepša knjiga koja svedoči o burnim periodima srpske prestonice i znamenitim Beograđanima, „Beograd večiti grad“ autora Aleksandra Diklića, kao nesvakidašnje svedočanstvo ljubavi prema Bogu i svom narodu, knjiga „Vujanski krst Patrijarha Pavla“, koju je napisao mr Slobodan M. Radulović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track