GODINU DANA OD VELIKOG POŽARA U NJUJORKU: Još se ne zna ko je zapalio SRPSKU CRKVU
Foto: Reuters

Diže se iz pepela

GODINU DANA OD VELIKOG POŽARA U NJUJORKU: Još se ne zna ko je zapalio SRPSKU CRKVU

Društvo -

Nadležni organi u izveštaju naveli su da se vatra proširila iz dela gde se nalaze sveće, ali nije potvrđen uzrok, kaže starešina Svetog Save

Navršilo se godinu dana od stravičnog požara za Uskrs u kojem je do temelja izgorela srpska Crkva Sveti Sava u Njujorku, a uzrok požara i dalje je misterija.

Protojerej Živojin Jakovljević, starešina hrama, kaže da, iako su nadležni organi u Njujorku utvrdili gde je požar izbio, još uvek je nepoznato da li je crkva zapaljena namerno ili pak nečijom greškom.- Departman za zaštitu od požara grada Njujorka izdao je zvaničan izveštaj, po kome se požar proširio iz oblasti gde se nalaze sveće, ali nije potvrdio njegov uzrok - ističe protojerej.On kaže da je crkva pretrpela velika oštećenja u požaru i da će njeno celokupno renoviranje trajati od tri do pet godina:- Cilj je da se u što kraćem roku, čim se stvori celokupan arhitektonski plan, crkva stavi pod krov i zameni pod. Biće od velikog značaja ukoliko to budemo uspeli da ostvarimo do zime.

Protojerej Živojin Jakovljević
Protojerej Živojin Jakovljević

On dodaje da će spoljni zidovi crkve, budući da je hram spomenik kulture zaštićen od američkog Zavoda za zaštitu spomenika, ostati kakvi su bili, dok im je želja da se unutrašnji prostor hrama uradi u vizantijskom stilu. Od ove tragedije vernici se okupljaju u Ruskoj i Grčkoj pravoslavnoj crkvi. Ovaj Uskrs oni će obeležiti u Ruskoj crkvi.

Da pomogne dijasporaNISMO TRAŽILI PARE OD SRBIJEJakovljević kaže da nema precizne podatke koliko je sredstava putem donacija za obnovu crkve prikupljeno do sada.- Jedan od sledećih zadataka biće da se po arhitektonskom nacrtu utvrdi koliko će koštati obnova i na osnovu toga da počne da se radi na finansiranju projekta - navodi Jakovljević i dodaje da se još uvek nisu obraćali Vladi RS za pomoć.- Znamo da je Vlada RS spremna da pomogne, ali isto tako smatramo da dijaspora ima dužnost da pomaže maticu, a da vernici iz Amerike mogu i treba da finansiraju obnovu.

R. Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track