DECA IZ SRBIJE ZAROBLJENA U LARNAKI: Spavaju na stolicama, ne daju im da pređu u turski deo!
Foto: Profimedia

KUD Izvor krenuo na festival

DECA IZ SRBIJE ZAROBLJENA U LARNAKI: Spavaju na stolicama, ne daju im da pređu u turski deo!

Društvo -

Deca iz Beograda, članovi Kulturno umetničkog društva "Izvor" proživaljavaju pravu dramu na aerodromu u Larnaki.

Trinaestoro dece, članova ovog kulturno-umetničkog društva iz Beograda, uzrasta od devet do četrnaest godina, od noćas je zarobljeno na aerodromu u Larnaki na Kipru.

Oni su krenuli na festival folklora u mestu Grine, koje se nalazi u turskom delu Kipra i to je razlog što carinici ne žele da ih puste da uđu u zemlju.

Situacija je poprilično dramatična, deca su prespavala na stolicama na aerodromu, a kiparski carinici planiraju da ih u Srbiju vrate, u sredu, 19. aprila.

Povodom novonastale, neprijatne situacije, na Fejsbuku se roditeljima dece koja su krenula na put, obratio Dejan Tošić, direktor KUD "Izvor".

"Poštovani roditelji,

Ovim putem Vas obaveštavamo da smo zadržani na aerodromu i da carinik nije hteo da nas pusti da prođemo carinsku kontrolu, hoće da nas vrate 19.4. kada ima sledeći let. Kontaktirao sam organizatora festivala koji kaže da nikada se nije desilo da zadrže grupu. On čini sve da nas izvuče sa aerodroma što pre. Ovim putem Vas molim pošto naša ambasada ne radi danas ovde, ne možemo stupiti u kontakt sa njima...Ko ima bilo koga da poznaje u Ministarstvu inostranih poslova da stupi u kontakt i da nam pomognete da rešimo ovaj problem. Deca su dobro sada ćemo otići na ručak", piše u poruci Dejana Tošiću objavljenoj na Fejsbuku.

Srpska ambasada upoznata sa slučajem

Trinaestoro dece iz Srbije od sinoć je "zarobljeno" na aerodromu u Larnaki na Kipru, jer im carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva, potvrdili su iz Ambasade Srbije u Nikoziji. Kako je objasnio Dejan Bivolarević iz Ambasade Srbije, mališani Kulturno-umetničkog društva "Izvor", uzrasta od devet do 14 godina, trenutno se nalaze na terminalu, ali bi naredna dva dana trebalo da budu smeštena negde na grčkom delu ostrva. "Deca je trebalo da gostuju na nekom Kulturno-umetničkom društvu na 'okupiranoj' strani Kipra. Ne mogu da govorim o detaljima, jer nisam upoznat, ali kiparske vlasti im nisu dozvolile da pređu na taj deo", rekao je Bivolarević i dodao da bi detaljne informacije trebalo da dobije u toku dana.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja