STUDENTI ODGOVORILI ŠEFU SINDIKATA: Orboviću, gde si bio kad su potlačeni radnici štrajkovali?
Foto: Marina Lopičić

Pokret protiv dikatature

STUDENTI ODGOVORILI ŠEFU SINDIKATA: Orboviću, gde si bio kad su potlačeni radnici štrajkovali?

Društvo -

BEOGRAD - Pokret Protiv diktature reagovao je na izjavu predsednik Saveza samostalhih sindikata Srbjie Ljubisava Orbovića da je jedan deo zahteva studenata koji svakodnevno protestuju politički, a drugi socijalni.

"Kada se govorilo o Zakonu o radu nije bilo podrške studenata, niti bilo koje grupacije da nas podrži. Sada se na transparentima koje drže mogu pročitati parole koje se odnose upravo na taj zakon", izjavio je stakao je Orbović.

S druge strane, iz tog pokreta su poručili da su "brojni studenti tada bili direktno uključeni u borbu protiv Zakona o radu, te da su bili u prvim redovima na tadašnjem velikom protestu". "To potvrđuje i naša upoznatost sa nekim detaljima tog protesta - na primer onim da je Orbović neposredno nakon održanog govora - umesto da sa radnicima i radnicama krene u protestnu šetnju - do Vlade otišao službenim kolima",navodi se u saopštenju Pokreta.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

U saopštenju se dalje navodi "da su upravo studenti bili zatečeni i mlakošću Orbovićevog sindikata u borbi protiv tog zakona i pasivnošću Orbovića kada je streljan socijalni dijalog".

"Stoga pitamo: gde je bio Orbović prošlog Prvog maja; gde se nalazio kada su policijski, vojni i prosvetni sindikati pretprošle subote protestovali protiv strašnih uslova rada; gde se Orbović nalazi kada radnice Foreksa štrajkuju i u kojoj rupi se krije kada radnici Geoksa prolaze kroz sistematske torture?Ukoliko nastavi sa ovakvim nivoom servilnosti prema vlastima, Orbović će ostati bez sindikalnog članstva - jer sindikati su tamo gde su radnici, a radnici su ovih dana sa studentima", saopštio je Pokret.

"Stoga pozivamo gospodina Orbovića da promeni smer delovanja, dok u isto vreme pozivamo članstvo njegovog sindikata, ostale sindikate kao i pojedince da zajednički radimo na sprečavanju daljih izmena Zakona o radu u skladu sa preporukama Bele knjige stranih investitora - umesto da, kao Orbović, sastančimo iz udobne fotelje dok radnici i radnice nemaju za hleb", zaključuje se u saopštenju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“NEMOJ BABU DA MI LAŽEŠ” - najzanimljiviji transparenti sa protesta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track