SARADNJA MINISTARSTVA ZDRAVLJA I UNICEFA: Za bolju patronažu, pedijatriju i razvojna savetovališta
Foto: Reuters, Januar 2017.

U Beogradu predstavljen program

SARADNJA MINISTARSTVA ZDRAVLJA I UNICEFA: Za bolju patronažu, pedijatriju i razvojna savetovališta

Društvo -

TANJUG - U Beogradu je predstavljen program "Unapređenje primarne zdravstvene zaštite za podršku razvoju dece u najranijem detinjstvu u Beogradu" kome su prisustvovali predstavnici svih beogradskih domova zdravlja.

Program se odnosi na unapređenje kvaliteta patronažne, pedijatrijske i službe razvojnih savetovališta, a razvijen je u okviru saradnje Ministarstva zdravlja i UNICEF-a, navedeno je u saopštenju iz kancelarije UNICEF-a.

Na skupu održanom u prisustvu predstavnika Ministarstva zdravlja, UNICEF-a, Sekretarijata za zdravstvo, Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd i Udruženja pedijatara Srbije, definisana je uloga timova gradskih domova zdravlja, kao i konkretni koraci u nastavku rada na programu, u okviru koga su već unapređeni kapaciteti deset domova zdravlja i devet razvojnih savetovališta širom Srbije.

"Usluge razvojnih savetovališta u velikoj meri mogu da pomognu da se nadoknade kašnjenja i spreče dugotrajne posledice kod dece koja se suočavaju sa teškoćama u razvoju u najranijem uzrastu. Beograd je glavni i najmnogoljudniji grad. Kao takav, polazna je i ključna tačka u širenju mreže razvojnih savetovališta i jačanju njihovih kapaciteta", rekla je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra zdravlja, pozivajući sve domove zdravlja u Beogradu na aktivno učešće u ovom programu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovodilac programa za rani razvoj UNICEF-a istakla je da će nakon današnjeg sastanka ova organizacija zajedno sa Ministarstvom zdravlja i drugim partnerima nastaviti da radi na jačanju kapaciteta beogradskih institucija koje se bave razvojem u najranijem detinjstvu.

O značaju ulaganja u rani razvoj možda najbolje govori podatak da od 59 odsto dece kod kojih su uočene određene razvojne poteškoće u devet domova zdravlja sa kojima smo radili u prethodne dve godine, između 49 i 64 odsto, nakon pedijatrijskih i intervencija razvojnih savetovališta, ima poboljšanja u razvojnim domenima.

UNICEF će nastaviti da radi na jačanju kapaciteta patronažnih, pedijatrijskih i službi razvojnih savetovališta, kako bi se svakom detetu i njihovim porodicama pružila adekvatna podrška za podsticanje optimalnog razvoja, istakla je Jelena Zajeganović Jakovljević.

Patronažne sestre su jedine koje u kućnom okruženju mogu da sagledaju okolnosti u kojima dete raste, njegov razvoj, psihički status roditelja, i da savetovanjem roditelja doprinesu smanjenju uočenih rizika po dete.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U proteklom periodu 90 sestara iz 10 domova zdravlja u Srbiji je inoviralo svoj način rada na zadovoljstvo porodica, a očekujemo da će se isti rezultati postići i u Beogradu, istakla je Dušanka Matijević, direktorka Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Zaključak sastanka je zajednička težnja i spremnost svih strana da se institucionalni uslovi za podršku ranog razvoja dece u Beogradu značajno poboljšaju.

Kapaciteti devet razvojnih savetovališta unapređeni su kroz obuke zaposlenih, opremanje nameštajem i kupovinom didaktičkog materijala za procenu i stimulaciju svih razvojnih oblasti i obuku roditelja.

Svim ovim aktivnostima stvaraju se savetovališta po meri deteta, u kojima će zdravstveni radnici individualizovani plan i program intervencije za dete sprovoditi u tesnoj saradnji sa vrtićima, i po potrebi centrima za socijalni rad, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Takođe u pripremi je i novi nacionalni vodič za rad patronažnih sestara, a oslanja se na dokumentaciju, protokole, instrumente procene i veštine stečene i unapređene tokom programa saradnje UNICEF-a i Ministarstva zdravlja.

Kao rezultat rada pedijatara i patronažnih sestara poboljšavaju se interakcije roditelja i dece, uspostavljaju se prakse odgovornog hranjenja, uspostavlja se sigurna i stimulativna porodična sredina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track