Izvučena kombinacija 2 za polaganje iz maternjeg
Foto: Beta

Mala matura

Izvučena kombinacija 2 za polaganje iz maternjeg

Društvo -
Bilo je dovoljno vremena da se prouče zadaci i mislim da su đaci spremni. Bila su i dva probna testiranja", kazao je Obradović i poželevši sreću osmacima

BEOGRAD - Đaci osmog razreda u Srbiji počeli su danas polaganje male mature, rešavanjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a pred njima su zadaci iz kombinacije broj 2, koju je izvukao ministar prosvete Žarko Obradović.

Polaganje testova počelo je u 10 sati a završiće se u podne, pa đaci imaju dva sata za rešavanje 20 zadataka. Po završetku testirnja biće obljavljen i ključ sa rešenjem zadataka.

Oko 13 sati rešenja zadataka iz kombinacije 2 biće objavljena na sajtovima Ministarsva prosvete i nauke i Radio-televizije Srbije Ministar Obradović kombinaciju zadataka za polaganje izvukao je neposredno pre početka testiranja u direktnom prenosu na Prvom programu RTS-a i Prvom programu Radio Beograda.

"Bilo je dovoljno vremena da se prouče zadaci i mislim da su đaci spremni. Bila su i dva probna testiranja", kazao je Obradović i poželevši sreću osmacima.

Sutra se polaže test iz matematike, i za rešavanje tih zadataka đaci će imati dva sata. Učenici treba da ponesu đačku knjižicu sa fotografijom i pečatom škole. Konačni odgovori moraju biti napisani ili zaokruženi hemijskom olovkom, dok u toku izrade testa učenici mogu koristiti i grafitnu olovku.

Na ispitu je zabranjena upotreba mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja. Na sutrašnjem polaganju neće biti dozvoljena ni upotreba digitrona, a od pribora dozvoljeno je koristiti grafitne i hemijske olovke, gumice za brisanje, šestara, lenjira i trougla.

Na završnom ispitu, učenik može da ostvari najviše 20 bodova po predmetu, što znači maksimalno 40 bodova. Na osnovu opšteg uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole, broja bodova dobijenih na osnovu rezultata na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole i na osnovu rezultata na završnom ispitu izvršiće se rangiranje učenika.

Na testovima iz srpskog jezika i matematike ima 50 odsto nepoznatih pitanja, 25 odsto delimično poznatih i 25 odsto potpuno poznatih zadataka.

U dogovoru sa poverenikom za informacije od javnog značaja od ove godine rezultati završnog ispita biće istaknuti unutar osnovnih škola, a ne kao do sada na ulaznim vratima ili prozorima. Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna.

Eventualne žalbe učenika na rezultate podnose se 21. juna u osnovnim školama, a žalbe okružnim upisnim komisijama dan kasnije, 22. juna Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna u osnovnim školama i na sajtu www.upis.mpn.gov.rs.

Rezultai na sajtu biće objavljeni pod šiframa poznatim đacima i roditeljima. Osmi razred završilo je 78.004 učenika, a u srednjim školama ima 83.335 slobodnih mesta.

http://www.youtube.com/watch?v=hyMISCnYedU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja