MINISTARSTVO ODBRANE: Srbija nema kapaciteta ni jedinice obučene za Siriju
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Pogrešno citirali ministra

MINISTARSTVO ODBRANE: Srbija nema kapaciteta ni jedinice obučene za Siriju

Društvo -

Povodom informacije i izjave da Vojska Srbije želi da učestvuje u operacijama uklanjanja mina u Siriji, uključujući i grad Palmira, oglasilo se i Ministarstvo odbrane Srbije sa tumačenjem prenete informacije.

- Radi tačnog tumačenja informacije koju je ministar odbrane Zoran Đorđević dao u izjavi novinskoj agenciji TASS nakon susreta sa ministrom Šojguom, a kada je reč o pitanju o učešću Srbije u razminiranju u Siriji, pojašnjavamo da je Đorđević agenciji potvrdio da to jeste bila jedna od tema razgovora dvojice ministara, kaže se u saopštenju Ministarstvo odbrane Srbije.

Ministarstvo dbrane dodaje i da je ministar Đorđević tom prilikom rekao da Srbija u ovom trenutku nema kapaciteta, niti jedinice obučene za to, ali da smo voljni da svoje ljude šaljemo na obuku. Tek nakon toga, eventualno krajem 2018. godine, mogli bi da učestvuju u humanitarnom razminiranju svuda u svetu, pa tako i u Siriji.

Ministar odbrane Zoran Đorđević sastao se danas u Moskvi sa ministrom odbrane Ruske Federacije Sergejom Šojguom.

SRPSKA VOJSKA MOŽDA IDE U U SIRIJU?! Đorđević: Želimo da učestvujemo u uklanjanju mina

Tokom sastanka razgovaralo se o učešću Srbije na 6. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti i nastupu ministra Đorđevića na tom skupu. Dvojica ministara analizirali su i dosadаšnju, kao i perspektive buduće bilateralne vojne saradnje, uz konstataciju da se odnosi u oblasti odbrane unapređuju uprkos kompleksnom okruženju.

Đorđević i Šojgu saglasili su se da Srbija i Rusija brižljivo štite svoje odnose definisane Deklaracijom o strateškom partnerstvu, te je ministar Šojgu tom prilikom i čestitao Aleksandru Vučiću izbor za predsednika Republike Srbije, naglasiviši da će njegov dolazak na mesto vrhovnog komandata Vojske Srbije biti garant za očuvanje i napredak kvaliteta uspostavljenih odnosa.

Ministar Đorđević je rekao da je Srbija posvećena vojnoj neutralnosti, te naglasio da napredak u pristupnim pregovorima za punopravno članstvo u EU nikako ne umanjuje saradnju koju ostvarujemo sa Ruskom Federacijom. Srbija je veoma zainteresovana za proširenje saradnje sa ODKB u ovoj i narednim godinama, te je Đorđević potvrdio nameru da se aktivnost u toj organizaciji podigne sa nivoa posmatrača na nivo aktivnog učesnika, već od septembra 2017. godine kada će u Kazahstanu pripadnici Vojske Srbije aktivno učestvovati u vežbi „Neraskidivo bratstvo 2017“.

Đorđević je rekao da je Srbija spremna da prihvati i organizaciju Omladinskog foruma na temu „Aktuelni problemi obezbeđenja evroazijske bezbednosti“, te je zahvalio ministru Šojguu na ponudi za školovanje srpskih kadrova u Sibirskom institutu za obuku kadrova za borbu protiv narkotika. Učešće na predloženim aktivnostima razmotriće se u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, potvrdio je Đorđević.

Srpski ministar odbrane zahvalio je ruskom kolegi na pozivu za njegovo učešće na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2017“, kao i na sveukupnoj podršci koju Rusija pruža Srbiji.Pomoć koju Rusija pruža Srbiji u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta na prostoru Kosova i Metohije je od izuzetne važnosti za nas, posebno u trenucima sve grubljeg ugrožavanja naših nacionalnih interesa, rekao je Đorđević i istakao da i pored pojedinih neumesnih izjava koje dolaze iz susedstva, Srbija kao najveća država i lider u regionu nastavlja da bude promoter stabilnosti u tom delu Evrope.

Na sastanku je bilo reči i o migrantskoj krizi, čije posledice Srbija oseća kao tranzitna zemlja, te je ministar Đorđević naglasio da Srbija podržava akcije svih strana koje imaju za cilj smirivanje situacije u Siriji.Ministar odbrane Zoran Đorđević učestvovaće u radu 6. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, koja se sutra održava u Moskvi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track