U "Lazi Lazareviću" odeljenje za starije adolescente
Foto: FONET

Prvo u Srbiji

U "Lazi Lazareviću" odeljenje za starije adolescente

Društvo -
Novo odeljenje moći da primi 25 pacijenata od 14 do 18 godina, dva su već zbrinuta, a još dva dolaze u toku dana

BEOGRAD - U okviru Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" danas je otvoreno Odeljenje za starije adolescente, prvo takvo odeljenje u Srbiji za decu uzrasta od 14 do 18 godina.

Novo odeljenje "Prof. dr Jovan Veljković Žuća" biće usmereno ka urgentnom zbrinjavanju mladih pacijenata koji će nakon hospitalizacije biti upućeni na dalje ambulantno lečenje u matične ustanove.

Otvaranjem tog odeljenja, kako je rečeno, uvodi se specijalizovan pristup tretiranju psihijatrijskih bolesti. Ministar zdravlja Zoran Stanković je kazao da sredstva uložena za te namene daju svoje prve rezultate, i naveo da je to ministarstvo opredelilo 10 miliona dinara za izgradnju odeljenja.

On je kazao da je prilikom posete psihijatrijskim ustanovama u Srbiji primetio problem prostornog zbrinjavanja, i dodao da će ulaganjem dodatnih sredstava ti problemi biti rešeni na nivou čitave zemlje.

Direktor Klinike "Dr Laza Lazarević" prof. dr Milutin Nenadović je rekao da će novo odeljenje moći da primi 25 pacijenata, da su dva već zbrinuta, a da će još dva pacijenta doći u toku dana.

"Odeljenje je namenjeno za starije adolecente od 14 do 18 godina i nadam da će biti podstrek da i druge ustanove organizuju takav sistem rada", rekao je dr Nenadović, podsetivši da takvo odeljenje dosada nije postajalo u Srbiji.

On je naveo da će to odeljenje raditi 24 sata po principu hitne psihijatrijske službe.Nakon otvaranja novog odeljenja, predstavnici te ustanove i Ministarstva zdravlja obišli su dnevnu bolnicu psihijatrijske klinke "Prof. dr Milinko Bjelogrlić Miga", koja dnevno može da primi 75 pacijenata sa odgovarajućim pratećim terapijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja