Najnovije vesti

KO JE ODGOVORAN ZA UBIJANJE SRPSKIH CIVILA: 22 godine od STRADANJA Srba u akciji BLJESAK
Foto: Printscreen Youtube

Da se nikad ne zaboravi, poginulo i nestalo 283

KO JE ODGOVORAN ZA UBIJANJE SRPSKIH CIVILA: 22 godine od STRADANJA Srba u akciji BLJESAK

Društvo
00:00h

Predsednik Dokumentacionog informativnog centra Veritas Savo Štrbac, u saopštenju povodom godišnjice stradanja Srba iz Zapadne Slavonije 1. i 2. maja 1995. godine u akciji “Bljesak”, ističe da su u toj akciji poginule i nestale 283 osobe, uključujući 114 civila i 11 milicionara.

U saopštenju se podseća da su prvog maja 1995. godine hrvatske oružane snage izvršile agresiju na srpsku oblast Zapadna Slavonija, u sastavu RSK, u vreme kada je ova oblast bila pod zaštitom UN. Protiv zapadnoslavonskih Srba, oko 15.000 žitelja sa oko 4.000 vojnika krenulo je više od 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

Foto: Beta/Miloš Miškov
Foto: Beta/Miloš Miškov

Foto: Beta/Miloš Miškov

Narod Zapadne Slavonije, sećajući se Jasenovca i Pakračke Poljane, krenuo je u egzodus prema Srpskoj. Na putu prema “mostu spasa” do reke Save, sustizale su ih avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci.Ranjenici su doklani noževima ili gaženi tenkovskim gusenicama, kaže se u saopštenju. U "Bljesku", prema podacima Veritasa, poginule su i nestale 283 osobe, uključujući 114 civila i 11 milicionera. Među žrtvama je 55 žena, 11 lica do 18 i 73 preko 60 godina starosti.

(FOTO) DAN SEĆANJA NA STRAHOTE JASENOVCA Vučić: Nikome i nikada NEĆEMO DOZVOLITI Bljesak i Oluju

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 139 lica, dok se među nestalima vodi još 144 lica. Od 146 ekshumiranih, do sada je identifikovano 95 posmrtnih ostataka, dok ostatak od 51 čeka identifikaciju po DNA metodi. Srpska imanja i pravoslavni hramovi su opljačkani, opustošeni i uništeni.

Foto: Printscreen/YouTube

Danas na tom području živi tek oko 1.500, uglavnom starijih Srba, dok su se ostali rasuli po svetu. Sve činjenice o "Bljesku" su poznate i Haškom tužilaštvu, koje nikada nije otvorilo istragu za ovaj zločin, kao što ni Savet bezbednosti nikada nije Hrvatskoj uveo krivične sankcije zato što je, kao članica u, izvršila agresiju na zaštićenu zonu organizacije kojoj je i sama pripadala, naglašava Veritas.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KOŠARE- srpski vojnici krvlju crtali mape !

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...