Bivši načelnik veterinarske inspekcije Miroslav Stojšić kaže da najveći problem predstavlja upotreba antibiotika u stočnoj hrani, a oni se stavljaju u hranu da bi stoka bolje napredovala i da se životinje ne razboljevaju.
Foto: Shutterstock
Nekada su antibiotici, podseća on, mogli da se koriste samo u lečenju životinja, nakon toga zna se period karence kada meso ili mleko lečene životinje ne sme da se koristi. Danas je situacija potpuno drugačija.
DOKTORI U PANICI: Ovih 12 bakterija UBIJAJU, a antibiotici ne pomažu! UMIREMO OD SEPSE I UPALE PLUĆA
"Sada da im bude lakše i sigurnije oni male doze antibiotika stavljaju u stočnu hranu i ti antibiotici se deponuju u mesu i bakterije postaju otporne na njih. Potrošači koji unose takvo meso, unose i antibiotike", pojašnjava on.
Foto: Dragan Kadić
Stojšić naglašava da nas to može dovesti u situaciju da antibiotici ne deluju kod banalnih infekcija, te da danas imamo mnogo primera da ljudi umiru od sepse.
ZA NJIH VAM NE TREBA NIKAKAV RECEPT: 3 najjača prirodna antibiotika za lečenje bolesti
"Dešava se da kravama koje imaju upalu vimena daju antibiotike, ne poštuje se karenca već se mleko stavlja u promet te kod potrošača koji su alergični na antibiotike može doći do smrti", pojašnjava on.
Foto: Beta
Sistem kontrole, nastavlja on, mora biti bolji, te se ne može ostaviti sve savesti farmera i velikih proizvođača mesa, mleka koji rade po HAČP sistemu.
REVOLUCIONARNO: Meso garantovano bez antibiotika