DRAMATIČNO UPOZORENJE: Srbija u vrhu po potrošnji ANTIBIOTIKA, a ovako ih unosite, a da ni ne znate!
Foto: Marina Lopičić

Sistem kontrole mora biti bolji

DRAMATIČNO UPOZORENJE: Srbija u vrhu po potrošnji ANTIBIOTIKA, a ovako ih unosite, a da ni ne znate!

Društvo -

Srbija je u samom evropskom vrhu po potrošnji antibiotika u medicini i lečenju ljudi, što jeste veliki problem ali mnogo veći, kojeg nismo ni svesni, jeste unošenje tog leka putem hrane, jer se oni mogu naći u mesu, mleku, medu.

Bivši načelnik veterinarske inspekcije Miroslav Stojšić kaže da najveći problem predstavlja upotreba antibiotika u stočnoj hrani, a oni se stavljaju u hranu da bi stoka bolje napredovala i da se životinje ne razboljevaju.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nekada su antibiotici, podseća on, mogli da se koriste samo u lečenju životinja, nakon toga zna se period karence kada meso ili mleko lečene životinje ne sme da se koristi. Danas je situacija potpuno drugačija.

DOKTORI U PANICI: Ovih 12 bakterija UBIJAJU, a antibiotici ne pomažu! UMIREMO OD SEPSE I UPALE PLUĆA

"Sada da im bude lakše i sigurnije oni male doze antibiotika stavljaju u stočnu hranu i ti antibiotici se deponuju u mesu i bakterije postaju otporne na njih. Potrošači koji unose takvo meso, unose i antibiotike", pojašnjava on.

Foto
Foto

Foto: Dragan Kadić

Stojšić naglašava da nas to može dovesti u situaciju da antibiotici ne deluju kod banalnih infekcija, te da danas imamo mnogo primera da ljudi umiru od sepse.

ZA NJIH VAM NE TREBA NIKAKAV RECEPT: 3 najjača prirodna antibiotika za lečenje bolesti

"Dešava se da kravama koje imaju upalu vimena daju antibiotike, ne poštuje se karenca već se mleko stavlja u promet te kod potrošača koji su alergični na antibiotike može doći do smrti", pojašnjava on.

Foto: Beta

Sistem kontrole, nastavlja on, mora biti bolji, te se ne može ostaviti sve savesti farmera i velikih proizvođača mesa, mleka koji rade po HAČP sistemu.

REVOLUCIONARNO: Meso garantovano bez antibiotika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track