SRBIJO POMOZI DA MALI ANDRIJA NORMALNO ŽIVI: Potrebna pomoć za lečenje u inostranstvu
Foto: Ivan Dragutinović

Prevremeno rođen

SRBIJO POMOZI DA MALI ANDRIJA NORMALNO ŽIVI: Potrebna pomoć za lečenje u inostranstvu

Društvo -

Mali Andrija Dragutinović je prevremeno rođen, usled čega su usledile teške zdravstvene komplikacije, čije je lečenje moguće pomoću medicinske kacige koja se izrađuje na klinikama u Španiji ili Nemačkoj. Ovaj tretman međutim ne pokriva naše zdravstveno osiguranje, pa se porodica Dragutinović, koja nije u mogućnosti da finansira sve troškove lečenja, nada pomoći.

Otac Ivan Dragutinović je u svom obraćanju naveo koji zdravstveni problemi muče nejakog Andriju:

"Moj sin je prevremeno rođen, usled čega su neposredno nakon rođenja nastupile komplikacije. Trenutno najveći problem nam predstavlja dijagnoza koju su dali u Klinici za rehabilitaciju “dr Miroslav Zotović” – Plagiocephalia occipitalis, odnosno zaravnjen potiljačni region sa leve strane glave. Zbog dodatnog naginjanja glave ulevo i uvijanja trupa uvedene su vežbe na koje idemo po dva puta nedeljno od decembra meseca.

Takođe, predočeno nam je da u inostranstvu postoji mogućnost lečenja trenutnog stanja uz pomoć medicinske kacige koja se izrađuje po meri detetove glave i da je najbolje ukoliko se ista nabavi i počne nositi u ranom uzrastu, uz pomoć koje se postižu zadovoljavajući rezultati jer u tom uzrastu detetova glava intenzivno raste i same kosti lobanje su još podložne prilagođavanju koje kaciga vrši na iste.

S obzrom da klinike koje to rade postoje u Španiji, Nemačkoj, kao i SAD, uputili smo dopise putem e-pošte istima, gde su nam iz Španije odgovorili da tretman košta 3.900 eura, ali da se kasnije dolazi na 2-3 nedelje naredna 2-3 meseca, radi podešavanja kacige i praćenja stanja, što iziskuje znatna sredstva.

Klinika iz Nemačke nam je poslala odgovor, iz koga smo videli da je cena prvog tretmana malo niža, ali da se kontrole rade na istom principu kao i u Španiji. S obzirom na materijalno stanje, otplatu stambenog kredita i troškove koje imamo za dosadašnje lečenje, terapiju i posebnu ishranu, svaka pomoć bi nam dobrodošla kako bismo predupredili posledice koje mogu nastupiti po razvoj deteta.

U našim medicinskim ustanovama se ova stanja leče isključivo operativnim putem i to kada se utvrdi da je došlo do određene promene koja utiče na motorički razvoj deteta, odnosno mozga, usled pritiska koje lobanja proizvodi na isti. Takođe, nisu u mogućnosti da daju preporuku lečenja uz pomoć kacige s obzirom da to nije na listi dostupnog lečenja u našoj zemlji usled čega to zdravstveni fond i ne pokriva", navodi Dragutinović.

Svi koji žele da pomognu malom Andriji, to mogu učiniti uplatom na sledeći žiro račun:

Dinarski racunBanka intesa160-5100102460572-22Ana Dragutinović

Current foreign exchange account 10380881001 Unicredit Bank Ana Dragutinovic

IBAN RS35170001038088100183 Beneficiary bank: Unicredit bank Serbia JSCSWIFT adress: BACXRSBG

Kontakt telefon: Ivan Dragutinovic +381 63 1342 354

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track