OD KLAGENFURTA DO ISTANBULA: Ove zemlje je TITO TAJNIM PLANOM pridružio VELIKOJ JUGOSLAVIJI
Foto: Printscreen

Kad vidite koje su...

OD KLAGENFURTA DO ISTANBULA: Ove zemlje je TITO TAJNIM PLANOM pridružio VELIKOJ JUGOSLAVIJI

Društvo -

Neki istoričari smatraju da je Tito želeo još veću, moćniju Jugoslaviju, koja ne bi bila samo regionalna sila, već i svetska.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Neki se danas s nostalgijom sećaju Jugoslavije, smatraju kako se tada živelo bezbrižnije i sigurnije, a drugi smatraju da je Jugoslavija bila veštačka tvorevina koja je silom decenijama pokušavala na okupu i u zajedništvu da održi nespojive narode.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Međutim, ko zna kakva bi sudbina Jugoslavije bila da je kojim slučajem ostvaren u javnosti malo poznat plan Josipa Broza Tita. Neki istoričari smatraju da je Tito želeo još veću, moćniju Jugoslaviju, koja ne bi bila samo regionalna sila, već i svetska.

Istoričarka Sabrina Ramet rekla je krajem prošle godine da je SFRJ pod Titom htela da stvori integralnu Jugoslaviju, koja bi uključivala pogranična područja oko Jugoslavije: Grčku, Traciju (ili Trakiju), Albaniju, Bugarsku, bar jedan deo austrijske Koruške, kao i celu italijansku provinciju Furlanija-Julijska krajina.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Među pristalicama jugoslovenskog iredentizma bili su i monarhisti i republikanci u doba pre stvaranja Jugoslavije 1918. godine. Sabina Ramet se poziva i na izjavu političara Svetozara Pribićevića da bi Jugoslavija trebalo da se prostire "od Soče do Soluna".

Najčudnije deluje to što su kao deo Jugoslavije navedene i Bugarska i Albanija.

Tito i Jovanka Broz - Dan Mladosti i Pioniri II... by LionelAdam1

Ipak, navodi se da je politički pokret Zveno u Bugarskoj podržavao ideju uključenja Bugarske i Albanije u zajedničku državu Južnih Slovena. Pokret Zveno sudelovao je u državnom udaru u Bugarskoj 1934. godine. Zahtevali su savezništvo s Francuskom i uključivanje Bugarske u Jugoslaviju. Čak je i britanska vlada tokom Drugog svetskog rata podržala ideju stvaranja velike Jugoslavije, kao odgovor na pristupanje Bugarske Silama Osovine.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Nakon Drugog svetskog rata, Tito je objavio da Jugoslavija polaže prava na Trst i cijelu Karinciju, uključujući Austrijsku Korušku. "Oslobodili smo Korušku, ali su međunarodni uslovi bili takvi da smo morali privremeno da je napustimo. Koruška je naša i mi ćemo se za nju boriti", poručivao je Tito.

Ko je zapravo bio Tito?

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Kako bi SFRJ izgledala da su se Titovi planovi obistinili?

Reč je o dva slučaja:

- da je maršalova vizija uključivala Albaniju i delove Rumunije i Grčke, uključujući i Solun

- da je Bledski sporazum između Tita i Dimitrova uključivao integraciju Bugarske u zajednicu jugoslovenskih zemalja

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Autor neobične karte ističe da bi u nekom "paralelnom svemiru" komunistička revolucija u Grčkoj barem delimično uspela, čime bi se neki delovi zemlje otcepili i pridružili Jugoslaviji. Isto se odnosi i na Vlašku, bivšu kneževinu, a danas istorijsku pokrajinu Rumunije. Da se kojim slučajem ovaj ipak neverovatan scenario dogodio, Jugoslavija bi se prostirala, kako se u tekstu navodi, od Celovca, odnosno Klagenfurta do Istanbula.

(Express.hr/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track