Najnovije vesti

ALARMANTNO: 10.000 žena umrlo od raka jajnika za samo 20 godina
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Jedan od najsmrtonosnijih karcinoma

ALARMANTNO: 10.000 žena umrlo od raka jajnika za samo 20 godina

Društvo

BEOGRAD - Svetski dan borbe protiv raka jajnika obeležava se danas, a svakog dana u Srbiji dve žene obole od te bolesti dok jedna umre.

Statistika kaže da je tako naša zemlja u poslednjih 20 godina izgubila blizu 10.000 žena, koje su obolele od retkog, ali jednog od najsmrtonosnijih karcinoma.

Potpredsednica vlade i predsedsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kaže da se u borbu protiv ove bolesti mora uključiti celo društvo, da se mora više raditi na preventivnim pregledima, kako bi žene na vreme saznale za bolest i da budu kvalitetno lečene.

Ona kaže da današnja moderna medicina nije samo pitanje preživljavanja određenih bolesti, već je i pitanje kvaliteta života.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Mihajlović naglašava da će se zalagati za viši nivo brige za mlade žene kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koje se nisu ostvarile kao majke, ali i za one kojima se bolest otkrije u odmaklom stadijumu.

"Za mlade žene koje se nisu ostvarile kao majke da kroz banku jajnih ćelija, nakon lečenja mogu da postanu mame, a za sve one kojima se bolest otkrije u odmakloj fazi da učinimo više kroz otvaranje hospisa, koji postoje svuda u svetu", naglasila je Mihajlović.

U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa tom bolešću.

Karcinom jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene, a 8. maj u celom svetu obeležava se kao Svetski dan borbe protiv te bolesti. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko podsetio je da je država od prošle godine uvela 23 inovativna leka za lečenje pacijenata u Srbiji, a da se jedan od njih odnosi na lečenje obolelih od raka jajnika , ali sa mutacijama na BRCA genima.

On je dodao da Srbija nema hospisa, gde bi se negovali pacijenti koji su u odmakloj fazi bolesti, ali da je uređeno da svaka bolnica ima jedinice gde bi se negovali takvi pacijenti.

Direktor GAK u Višegradskoj Aleksandar Stefanović naglasio je da je rak jajnika najsmrtonosniji rak, jer bolest počinje bez prepoznatljivih simptoma i uglavnom se otkrije u kasnoj fazi.

"I kada se jave simptomi poput nadutosti, oticanja stomaka, podrigivanja, štucanja i kada se urade pregledi, bolest je u trećem-četvrtom stadijumu kada je preživljavanje 30 do 40 odsto", pojasnio je Stefanović.

Šef hirurške onkološke službe u GAK Narodni Front Vladimir Pažin, pojasnio je da se bolest često vrati, bez obzira što je prethodno sva tumorska masa hirurški uklonjeno.On je dodao da je važno jednom godišnje da žene idu na preventivne preglede i tako bolest otkriju dok je u ranoj fazi i pre pojave prvih simptoma.

Jedna od obolelih žena koja se godinama bori sa ovom teškom bolešću je i Zorica Velicki koja je naglasila da će se udruženje obolelih žena "Progovori" i dalje boriti da što više pacijenata dobije savremenu terapiju.Ona je naglasila da je karcinom jajnika retko obolenje te da država može da nabavlja lekove koji nisu registrovani kod nas, a koji su neophodni za terapiju.

Ove godine Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika obeležava se pod sloganom "Danas nam je struka potrebna", a u Knez Mihailovoj ulici tokom današnjeg dana deliće se edukativne brošure i flajeri i popunjavati Upitnik o istinama i zabludama vezanim za rak jajnika.Lekari i predstavnici pacijenta davati građanima savete, sugestije i odgovore na sva pitanja.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...