(VIDEO) VEŽBA ČELIK 2017. U NIKNICIMA: Prikazana nova modernizacija tenka M-84 u verziji AS 1
Foto: Andrej Mlakar/Kurir

Demonstracija na vojnom poligonu

(VIDEO) VEŽBA ČELIK 2017. U NIKNICIMA: Prikazana nova modernizacija tenka M-84 u verziji AS 1

Društvo -

NIKINCI - Na vojnoj vežbi " Čelik" koja je danas održana na vojnom poligonu Nikinci kao 11. segment vežbe prikazano je dejstvo tenkova M-84, među kojima je premijeru imao moderizovana varijanta ovog tenka pod oznakom AS 1.

Modernizovani model tenka M-84 u verziji AS 1 predstavlja -aktuelnu varijantu savremenog borbenog tenka razvijenog na bazi modifikacija i modernizacija osnovne verzije tenka M -84 koji se nalazi u naoružanju Vojske Srbije.

Tenk je dobio modernizovani sistem za upravljanje vatrom (SUV) koji je dobio termovizijsku kameru, kao i TV kameru u spravi nišandžije. Za top 2A46 kalibra 125 mm koristi se nova municija, ali ona nije prikazana na taktičko-tehničkom zboru. Tenk je dobio na kupoli montiranu daljinski upravljivu borbenu stanicu DUBS M-15 kalibra 12,7 mm koja omogućuje komandiru tenka da iz unutrašnjosti kupole danju i noću ( TMV, TV, LD) zemaljskih i vazdušnih ciljeva.

(KURIR TV) ČELIK 2017, GRMELO U NIKINCIMA: Tutnjali MILOŠ i LAZAR, gruvala NORA! Prikazan i ALAS!

Takođe tenk je opremljen detektorom laserskog ozračenja, uređajem za otkrivanje radarskog zračenja. Na tenku, osim eksplozivno reaktivnog oklopa, na zadnjoj strani je po uzoru na ruski tenk T -72B3 i B3M postavljen rešetkasti oklop takozvani kavez kao zaštita od kumulativnih projektila. Na bokovima sa prednje strane nalaze se produženi protivoklopni ekrani.

Tenk je navodno dobio i nova sredstva veze, komandno informacioni sistem KIS za podršku u komandovanju oklopnim jedinicama, sistem za navigaciju GPS. Snaga motora je navodno sa 780 KS povećana na 840 KS. Takođe nije navedeno kako. Na AS 1 meteosenzor je isti i nalzi se napred. Ono što se može zameriti tokom gađanja.

KURIR TV Vojska Srbije pokazala spremnost, novinari jedva izdržali! Reporter Kurira bio najhrabriji!

Interesantno je to da je prikazano gađanje iz pokreta tenkova M 84 i M-84A, međutim izostalo je gađanje verzije AS 1 iako je bilo videti gađanje iz mesta.

TEKST I FOTO: A.Mlakar

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VAZDUH GORI, ZEMLJA SE TRESE! Žestoko dejstvovanje srpske artiljerije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja