SPC: U toku kampanja protv patrijarha Irineja!
Foto: Nebojša Mandić

SPC: U toku kampanja protv patrijarha Irineja!

Društvo -

BEOGRAD - Informativna služba Srpske pravoslavne crkve oglasila se saopštenjem u kom se navodi da se vodi "prljava kampanja" protiv njegove svetosti, patrijarha Irineja.

Kampanja, u kojoj nema ni promila istine, traje već nekoliko dana. Učešća u prljavoj izmišljotini nisu pošteđeni ni Njegova Svetost Patrijarh ni premijer Vučić, saopštila je danas informativna služba Srpske pravoslavne crkve!

- Opštepoznato je da u vreme mira pojedine snažne političke i ekonomske grupe nastoje da u drugim državama, radi ostvarenja svojih ciljeva i interesa, izvrše uticaj na centre odlučivanja, radi donošenja po njih povoljnih odluka, ali i da utiču na narod, na javno mnenje, po pravilu plasirajući laži, dezinformacije i razne opskurne sadržaje. U Srbiji se to radi preko pojedinih medija u vlasništvu nemačko-švajcarskog medijskog koncerna, a čije kampanje su zasnovane na sto - osto izmišljenoj vesti o mešanju Srpske Pravoslavne Crkve u izbor budućeg predsednika Vlade Republike Srbije - navodi se u sapštenju SPC.

Dodaje se da "ova kampanja, u kojoj nema ni promila istine, traje već nekoliko dana".

- Učešća u prljavoj izmišljotini nisu pošteđeni ni Njegova Svetost Patrijarh ni premijer Vučić. Potom se na virtuelnu scenu guraju SNS i izmišljena „grupa konzervativnih episkopa“ koja, tobož, pokušava da spreči da ministarka Barnabić, zato što je gej (verovatno hoće da kažu da je lezbejka), bude predložena za premijera. Srpska Pravoslavna Crkva, njen Patrijarh ili bilo koja druga zvanična ustanova ili ličnost, ne meša se u izbor državnih zvaničnka. Neki mediji, za račun onih čiji su interesi suprotni interesima srpskog naroda i građana Srbije, služeći se lažima, pokušavaju da izvrše politički uticaj - navodi se u dopisu.

- Srpska Pravoslavna Crkva ne viri kroz tuđe prozore i ne bavi se privatnim životom državnih zvaničnika. Iznositi sablažnjive detalje ili nečija lična iskušenja u medije i tako ljude izlagati potencijalnoj opasnosti, krajnje je neodgovorno. Crkva nikoga ne osuđuje. Osuđuje samo greh, samo zlo, a čoveka žali. Sve poziva na pokajanje i život dostojan ikone Božje u njemu. Poziva na pokajanje i odgovorne ljude iz medija ako su bar formalno pravoslavne vere (Srbi su makar po imenima) i poručuje im: koliko god novca da primate, jeftino ste se prodali! Šteta koju pravite sopstvenom narodu i državi nesravnjivo je veća - stoji u saopštenju SPC.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Da li je Srbija zaštićena od sajber napada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track