Kusturica: Nema samo Trebinje kamenje

Andrićev grad

Kusturica: Nema samo Trebinje kamenje

Društvo -
Srpski reditelj je poručio da je kamen mogao biti kupljen u Kini ili Siriji, ali da, u tom slučaju, to ne bi bilo to i pokušaće da ga nađe u drugim mestima, da ga otkupi ili da ga dobije uz neku kompenzaciju

BANJALUKA - Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica poručio je da je Trebinje možda najlepši, ali da nije jedini stari grad, da srušene karaule postoje i u drugim gradovima i da će on pokušati da otkupi kamenje u tim gradovima, ugradi ga u kulu Andrićevog grada u Višegradu i tako mu "udahne" duh vremena i produži život.

Kusturica je rekao da mu je neugodno što je došao u poziciju koja je definisana karakterom gradnje u Andrićevom gradu koja zavisi od starog kamena."Otkupljivali smo čitave kamene kuće u Bileći, Trebinju i okolini i pokupili smo praktično sav kamen koliko ga je bilo jer kule u Andrićevom gradu moraju da budu od starog kamena", objasnio je Kusturica.

On je kazao da je kamen mogao biti kupljen u Kini ili Siriji, ali da, u tom slučaju, to ne bi bilo to.Iako je, precizira Kusturica, dokumentovano da stara trebinjska karaula nije spomenik kulture pod zaštitom države i nije zabeležen ni u jednom registru, uvek postoji "rulja koja se zalaže za onaj drugi, lažni aspekt priče".

Kusturica, na koga su bosanskohercegovački mediji obrušili poslednjih dana tvrdeći da on "ruši kulturno bogatstvo Trebinja" jer je sa urušene austrougarske kule uzeo kamen za potrebe Andrićevog grada, kaže da je sve u suštini dobilo jednu "besmislenu paradoksalnu političku priču".

Slučaj sa trebinjskim kamenjem je eskalirao kada su stanovnici tog hercegovačkog grada pre nekoliko dana automobila blokirali put i sprečili odvoženje kamena sa trebinjske tvrđave u Višegrad.

Kusturica odgovornima za to smatra suparnike predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji, kako je rekao, njega i njegove saradnika žele da proglase kradljivcima."Mi nismo kradljivci... Samo smo hteli da u istoriju Višegrada ugradimo taj istorijski segment koji nedostaje", objašnjava Kusturica.

On je kazao da će, pošto Trebinje nije jedini stari grad, pokušati da kamen nađe u drugim mestima gde još postoje takve karaule, da ga otkupi ili da dobije uz neku kompenzaciju.

Reditelj, inače, dvostruki dobitnik "Zlatne palme" i drugih međunarodnih filmskih priznanja, kaže da ne zna ni da li ti koji ga napadaju čine većinu ili manjinu u Trebinju i dodaje da ga to ne zanima i da ne želi ni da zna.

Upitan da li bi prihvatio trebinjski kamen, ukoliko bi gradski parlament potvrdio obećanje predsednika opštine Dobrosava Ćuka i dozvolio mu da koristi kamen sa tamošnje karaule, Kusturica kaže da to pitanje implicira utisak da je reč o dobrim ljudima koji to, međutim, nisu i da zato on tako nešto ni ne očekuje.

On tvrdi da se oni tog kamena nikada ne bi ni setili da ga imaju da ih on i njegova ekipa nisu na to podsetili.

"Kada mu ti doneseš papir na kome stoji da nije reč o istorijskom spomeniku, a on i dalje ne veruje, onda je to ozbiljna fiksacija, ato nije šala", poručio je Kusturica dodajući da je tu "reč o psihopatološkom fenomenu".

Inače, prema ranijim najavama, Andrićev grad u Višegradu bi trebalo da bude otvoren u junu 2014. godine.

Andrićev grad ili Kamengrad je podignut u čast nobelovca Ive Andrića. Reč je o trgu koji se prostire na 17.000 kvadrata. Grad gradi Kusturica i Vlada Republike Srpske, a kao inspiracija poslužio je Andrićev roman "Na Drini ćuprija" za koju je i dobio Nobelovu nagradu. Andrićev grad ima kamene ulice, kapije i kule, biblioteku, pozorište i Andrićev spomenik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track