Donacija citostatika za 29 ustanova u Srbiji
Foto: KURIR

Donacija citostatika za 29 ustanova u Srbiji

Društvo -
Mađarska farmaceutska kompanija "Richter Gedeon" donirala je citostatike "Vincristin" i "Vinblastin" za 29 ustanova u Srbiji u kojima se leče onkološki pacijenti, a obezbeđene količine biće dovoljne do kraja godine

BEOGRAD - Mađarska farmaceutska kompanija "Richter Gedeon" donirala je citostatike "Vincristin" i "Vinblastin" za 29 ustanova u Srbiji u kojima se leče onkološki pacijenti, a obezbeđene su količine koje će biti dovoljne do kraja godine.

Direktor predstavništva te kompanije u Srbiji Tibor Novak rekao je da je vrednost donacije 6,5 miliona dinara, a tom donacijom pokrivene su skoro celogodišnje potrebe za ova dva leka u 29 zdravstvenih ustanova u Srbiji.

"Ovi lekovi primenjuju se kao deo protokola u lečenju više malignih bolesti, pre svega raka limfnih žlezda i leukemije", rekao je on dodajući da su prve količine stigle početkom juna u zdravstvene ustanove koje su iskazale potrebu za tim citostaticima, a da će ostale količine biti isporučene do kraja jula.

Novak je rekao da je najpre ta kompanija zatražila od RFZO spisak ustanova u kojima se leče onkološki pacijenti, a onda je poslala dopis tim ustanovama u kome ih je obavestila da su u mogućnosti da im doniraju te citostatike, a da su im one poslale zahteve koliko im je potrebno.

Neke od ustanova za koje su obezbeđena ova dva citostatika su Institut za majku i dete, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Institut za onkologiju u Sremskoj Kamenici, KBC "Dragiša Mišović", Opšta bolnica u Požarevcu.

"Ovi lekovi su na bolničkoj listi lekova i ne mogu se dobiti na recept ili kupiti u apoteci već su isključivo namenjeni za primanje u okviru bolničkog lečenja", kazao je on.

Načelnik onkološkog odeljenja u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" u Beogradu Dragomir Đokić rekao je na konferenciji za novinare u Medija centru da su dobijeni citostatici od velikog značaja i da pomažu u lečenju dece obolele od limfoblastne leukemije, kao i od raka limfoma.

On je rekao da je u toj ustanovi bilo problema sa nabavkom mnogih citostaika i da neki nisu bili na listi pa je ustanova morala sama da ih nabavi.

Kako je kazao, citostatika uglavnom ima dovoljno za prvu fazu lečenja, ali da problem nastaje kada se javi recidiv, odnosno kad se bolest ponovo vrati pa ustanova mora slati dopis i sačekati na odborenje nekog leka.

Grupacija "Richter Gedeon" proizvodi više od stotinu farmaceustkih prozivoda u više od 100 zemalja, a u Srbiji je otvorila predstavništvo 2007. godine.

Na farmaceustkom tržištu Srbije ima 20 proizvoda prevashodno namenjenjih za kardiovaskularne bolesti, za onkološke terapije, bolesti centralnog nervnog sistema i ginekologije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track