PRIORITET SUZBIJANJE DISKRIMINACIJE: Danas je Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije
Foto: AP

Unaprediti ljudska prava

PRIORITET SUZBIJANJE DISKRIMINACIJE: Danas je Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

Društvo -

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obeležava se danas 17. maja u više od 120 zemalja, a niz manifestacija biće organizovan i u nekoliko gradova Srbije kako bi se ukazalo na jednaka prava svih građana bez obzira na seksualnu opredeljenost.

Gej strejt alijansa (GSA) danas će dodeliti nagradu "Duga" za 2016/17. godinu za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapredjenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u Beogradu i potpisnice Memoranduma o saradnji u Skupštini grada Beograda od 15.00 časova organizovaće svečanost kojom će obeležiti taj dan.

Memorandum o saradnji, pored Gradske uprave, potpisalo je više institucija i organizacija sa teritorije Beograda – Gradski centar za socijalni rad, Zavod za javno zdravlje, Više javno tužilaštvo u Beogradu, Nacionalna služba za zapošljavanje - filijala Beograd, Drugo osnovno javno tužilaštvo, Policijska uprava Beograda, zaštitnik gradjana grada Beograda, organizacija Gejten LGBT, Udruženje AID+, Haver Srbija, AS centar.

U Novom Sadu će od 11.00 do 13.00 časova grupa "Izadji" prikazati performans pod nazivom "I ja sam tu" u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata, dok će od 17.00 biti organizovana radionica "Knjiga vas posećuje" u OPENS Omladinskom klubu.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, 17. maj ustanovljen je sa ciljem da se donosiocima odluka, javnosti i medijima ukaže na potrebu suzbijanja nasilja i diskriminacije LGBT osoba.

Na taj dan, 1991. godine, Svetska zdravstvena organizacija uklonila je homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track